Vad är Dijon senap?

I kulinariska konsten hänvisar ordet Dijon (uttalad "dee-zon") till en stil av beredd senap som härrör från staden Dijon, som är huvudstaden i Bourgogne-regionen i Frankrike i den östra delen av landet.

"Förberedd senap", förresten, betyder helt enkelt en senap som redan är i konditorisk form - i motsats till senapspulver .

Det traditionella Dijons senapreceptet innehåller vitt vin och jordbruna senapsfrön tillsammans med salt och andra kryddor.

Dijon senap har en svagt gul färg och något krämig konsistens. Svart senapsfrön kan också användas.

Bourgogne-regionen (kallad Bourgogne på franska) har en rik kulinarisk historia, och det är särskilt känt för sina viner. Nötkött bourguignon, en klassisk gryta som gjordes av att bräsa biff i rött vin tillsammans med svamp, pärllök och bacon, härrörde, och det gjorde också den traditionella coq au vinen .

Det faktum att staden Dijon var huvudstaden i en av Frankrikes mest kända vinproducerande regioner, har mycket att göra med att senapet som tillverkats där har blivit det bästa i två och ett halvt århundraden.

En av de viktigaste ingredienserna i traditionell Dijon senap är något som kallas verjuice, eller verjus på franska, vilket är en juice framställd av omogna druvor ( vert på franska betyder grönt). Denna tärningsvätska ger Dijon senap sin karaktäristiska smak, och om du kan ta händerna på några, och är benägen att göra din egen Dijon senap , hittar du resultaten mycket autentiska.

Ändå är citronsaft eller ättika en bra ersättare. Receptet innehåller också vitt vin, och om äktheten är din sak, använd helt enkelt ett vitt vin från Bourgogne, som Chablis eller Bourgogne Blanc (som är gjorda av Chardonnay druvor).

Vid en tidpunkt måste varje produkt som heter Dijon senap tillverkas i eller runt staden Dijon - en så kallad "skyddad ursprungsbeteckning", som i Champagne eller Parmigiano-Reggiano.

Senap som framställdes någon annanstans måste kallas "Dijon-stil senap" eller helt enkelt "Dijon senap" med små bokstaven "D".

Idag har dock termen "Dijon senap" blivit generisk, så vilken senap som använder det grundläggande Dijon receptet kan kallas Dijon senap.

Att göra dijon-stil senap är ganska enkel - det handlar mest om att mala upp senapfrön och purée tillsammans med vitt vin, ättika och salt. Men det är viktigt att suga senapfrön innan du använder dem, och du måste koka den färdiga senapet i 24 timmar innan du serverar det.

Här är ett grundläggande Dijon senap recept .