Enkel spansk Pipirrana sallad Recept - Ensalada Pipirrana

Är det en sallad eller en kall soppa? Det beror helt på var du är från eftersom det finns många olika versioner. I Spaniens sydliga regioner i Jaen och Malaga heter det Porra Antequerana; blandas med gammalt bröd och ätas som en kall soppa - tänk gazpacho . Men denna tärnade grönsaksallad som kallas Pipirrana är traditionell bondemat ätit över hela södra och södra centralregionerna i Spanien, inklusive Andalusien, Murcia och La Mancha. I regionen Murcia går det också med namnet mojete , och är ofta beredd med tomater och röda paprika som har rostats, snarare än med grönsaker.

Traditionellt skulle spanska arbetare på fälten ha förberett pipirrana med bara färska grönsaker och skulle ha splurged att inkludera oliver, tonfisk och hårdkokta ägg på festdagar eller andra speciella tillfällen. Men i dag läggs tonfisk och ägg till sallad.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj paprika och ta bort stammar, frön och vener. Klipp paprika i små fyrkantiga bitar. Skala och gräda vitlök. Skala gurka och skär i små rutor. Skär tomater och lök i små kuber.
  2. Blanda alla ingredienser i ett glas eller en keramisk skål. Tillsätt ättika och oljeblandning. Justera salt till smak. Placera i kylskåp och låt sallad marinera och kyla i minst 30 minuter före servering.

Tips: Om salladen ska serveras före marinering / kylning, kyla snabbt sallad genom att placera isbitar i en stor skål och lägg sedan salladsskålen i isen och vrid för att kyla alla sidor av skålen i 5-10 minuter. Ta bort för att servera, eller låt salladen fortsätta att kyla i isen under måltiden.

Alternativa versioner

Nedan är några alternativa versioner av Pipirrana att försöka:

Mer kalla spanska sallader

På grund av de långa varma sommardagen utvecklades människor i södra Spanien en mängd olika kalla drycker, soppor och sallader för att hålla sig svala. Listan nedan är några av de mest populära.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 290
Totalt fett 22 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 16 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 186 mg
kolhydrater 21 g
Kostfiber 4 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)