En introduktion till sydamerikansk mat

Historia och kultur

Långt innan européerna upptäckte Sydamerika visste de inhemska befolkningarna hur man odlar en otrolig mängd växter. De utvecklade utarbetade bevattningssystem och terrasserade de branta Andean-bergssluttningarna för att göra dem mer lämpade för att odla mat. De växte majs, limabönor, potatis, sötpotatis, chili peppers , avokado, jordnötter, choklad och upphöjda lamaer och marsvin. Varje region utvecklade sina egna traditionella rätter.

När européerna kom fram införde de några av dessa inhemska rätter i sitt eget kök. De tog de nya matarna tillbaka till Europa, och de tog med sig europeiska livsmedel till Sydamerika, som grisar, kycklingar, citrus träd, vete, mandel, kor, getter.

Européerna lärde sig att göra sina favorit spanska, italienska och portugisiska rätter med hjälp av lokala ingredienser. De indianska traditionella matlagningsmetoderna anpassades och modifierades, och de nyligen tillgängliga livsmedel från Europa blandades i. Asiatiska och afrikanska invandrare tog också sina kulinariska traditioner. Allt detta blandas för att bli det varierande och spännande köket som finns idag.

Sydamerikanskt kök idag

Några inhemska livsmedel inkorporerades inte i det europeiska syle-köket som dominerar stora städer som Buenos Aires och Santiago. Men de inhemska befolkningarna fortsätter att odla och äta dem. Nyligen har dessa livsmedel återupptäckts.

Kockar i trendiga restauranger presenterar nu Andesprodukter som alpakakött, korn som quinoa och kiwicha, och ovanliga knölar som yuca och maca på sofistikerade nya sätt.

Som mer sydamerikaner vågar norr med deras matlagningstraditioner och ingredienser i hand får nordamerikaner chansen att prova dessa nya livsmedel och smaker.

Nuevo Latino cuisine är ett exempel på den globala gastronomiska utbytet som händer idag, en fusion av traditionella latinska smaker med globala mattrender. Resten av världen har blivit intresserad av köket i Sydamerika, och nya kombinationer kommer att dyka upp. Men Latinamerikans tidskrävda kulinariska traditioner förblir intakta. Om du inte har utforskat dem, nya eller gamla, missa inte. Du kommer att bli kär i sydamerikansk mat.

Några viktiga sydamerikanska livsmedel: