Aji Amarillo: Peruansk Gul Chili Pepper

Denna kryddiga chili har en fruktig twist

Aji amarillo är en medlem av capsicum baccatum, en av de fem tämlade pepparterna, och odlas över Peru. Aji betyder chili pepper och amarillo betyder gul på spanska. Denna chili är 30 000 till 50 000 på Scoville värmeenhetens skala och anses vara en del av den peruanska "heliga treenigheten" när det gäller deras kök, tillsammans med vitlök och rödlök.

Utseende och smak

Även om denna peppar bokstavligen kallas "gul chili pepper", ändras dess färg till en ljus orange som den mognar.

Chili pods har en tjock hud, är 4 till 5 inches lång och betraktas som heta på den kryddiga skalan. Men aji amarillo balanserar det värme med lite fruktig smak. Lukta lite som ett rosin, denna chili smak är lite subtil med tips av passionfrukt och mango och ger en unik smak till vilken maträtt som helst.

Betydelse i peruanska köket

Den berömda peruanska kocken Gastón Acurio heter denna kryddiga, fruktiga chilipeppar den viktigaste ingrediensen i peruanska matlagningen. Aji amarillo används i många klassiska peruanska rätter, som causa rellena och papa a la huancaína . Aji amarillo används också i många såser , där den lägger till en ljus komplex smak samt dess karakteristiska gul / orange färg. Det ingår oftast i ceviche, kombinerat med rotgrönsaker och brukade ge fiskrätter en bit zip.

Andra viktiga chili peppar som används i peruanska köket inkluderar aji panca , en mörkröd chili peppar med en rökig smak och rocoto , en eldig varm röd peppar som liknar en liten paprika.

Tillgänglighet för Aji Amarillo

Om du inte hittar färsk aji amarillo i din produktsektion, leta efter frysta aji paprika, torkade paprika (i kryddsavsnittet) eller jarred aji amarillo pasta i peruanska livsmedelsbutiker eller i peruanska delen av en latinamerikansk mataffär.

Den färska eller frysta aji amarillo chilisen kan ersätta mer traditionell chilis i mexikanska rätter som kräver en kryddig chili.

De torkade paprikorna kan males upp och användas som en del av ett chilipulver eller kryddglass. Chilipastaen kan blandas i ris eller såser för en oväntad smak.

Recept Använda Aji Amarillo

Aji amarillo lägger till krydda, intressant smak och vacker guldfärg till en maträtt. Gör en enkel en jí amarillo sås (crema de ají ) för att servera med rostad kyckling, grönsaker och till och med pommes frites. Papa a la huancaína, potatis i kryddig ostsås , kommer att bli en oväntad sidrätter vid middagen i veckan. En läcker lagad måltid i en är c ausa rellena con pollo, gula potatismos med kyckling sallad och avokado.