Instant-Read Termometer

Så kallad eftersom den ger en temperaturavläsning väldigt snabbt, är en snabbläs termometer ett viktigt verktyg för mattrygghet och sanering.

En läsbart termometer består av ett rostfritt stålstam som fungerar som en temperatursond och antingen en ratt eller en digital avläsning. En fördel med den analoga typen (typen med ratten) är att de kan kalibreras relativt enkelt, så du är säker på att du alltid får en riktig läsning.

Observera att en läsbart termometer skiljer sig från en kötttermometer. En snabbläs termometer används för att ta en snabb temperaturavläsning av en vara, men du lämnar inte den i maten medan den lagar mat. En kötttermometer sätts in i en köttbit innan den rostas och lämnas i grillen under tillagningen.

Använda en Instant-Read-termometer

En snabbläs termometer är idealisk för att kontrollera temperaturen på vätskor som lager och soppor, se till att de kyler tillräckligt snabbt för att minimera tillväxten av bakterier. eller för att kontrollera temperaturen på heta livsmedel som hålls för service på en buffé.

Det kan också användas för att kontrollera den inre temperaturen hos en rostkylling . Sätt in stammen i den djupaste delen av låret, där den möter bröstet, se till att inte träffa benet. Kom bara ihåg att varje gång du genomborrar fågeln så här, flyter några av dess juice, vilket gör att den torkar ut.

Undvik korskontaminering

Var försiktig med att tvätta och sanera termometerns skaft efter att den har satts i en livsmedelsprodukt (såsom ovannämnda fjäderfä som nämns ovan) och innan du använder det igen på ett annat föremål. Annars riskerar du att passera bakterier från en produkt till en annan, som kallas kors-kontaminering .

Att stoppa eller släppa termometern kan slå ut kalibreringen, så det är en bra idé att kontrollera dess noggrannhet från tid till annan. Det enklaste sättet att göra det är att fylla ett glas med en blandning av halvvatten, halv is och rör om det i några sekunder. Sätt termometern i isvattnet och vänta tills nålen slutar röra sig. Om det läser allt annat än 32 F, måste du kalibrera igen.

Kalibrera en direktläs termometer (endast analogtyp)

För att kalibrera måste du lämna stammen nedsänkt i isbadet som beskrivits ovan. Använd en liten skiftnyckel (ibland ingår en termometer) för att lossa muttern bakom ratten. Rotera sedan vredet tills 32 F-märket är direkt under nålen och dra åt muttern igen.

Bra snabbläs termometrar kan köpas för några få dollar. För att rengöra din termometer lättare, finns även "självrenande" modeller tillgängliga. Eller bara hämta en behållare av sanitiserande dukar för att rengöra sonden efter varje användning.