Svart eller förbjuden ris: En näringsstjärna

En gång bara för kejsare, nu kan alla njuta av det

Svart ris, även kallat förbjudet ris eller "kejsarens ris", blir populärt för sina höga halter av antioxidanter och överlägset näringsvärde. Förbjudet ris tjänade sitt namn eftersom det en gång var reserverat för den kinesiska kejsaren för att säkerställa sin hälsa och livslängd. Förbjudet ris är ett mellankornigt, icke-glutinöst arvrisris med en djup lila nyans och en nutty, lite söt smak. Detta helt korniga ris är rikt på antocyaniner, vilket är antioxidantpigment som ger riset sin ovanliga färg.

I förhållande till andra risvaror är förbjudet ris högt i protein och järn; enligt kinesisk medicin anses den vara en blodtonic.

Ursprung av svart (förbjuden) ris

En skörd av ris som skapats i Kina för omkring 10 000 år sedan är förfader till hundratals typer av moderna ris. Svart ris är dock unikt. Den purpurfärgade svarta färgen är ett resultat av sin höga koncentration av anthocyanin. Det är samma antioxidant som är ansvarig för färgen på aubergine , blåbär, acai bär och concord druvor, liksom lila blomkål, lila majs och blod apelsiner. De flesta odlade ris producerar vita korn, men färgen på svart ris orsakas av en genmutation. Japanska forskare fann att en förändring i en gen som kontrollerar anthocyanin omorganiseras för att skapa svart ris. De fann att mutationen inträffade i en underart av ris. Sedan dess har riset replikerats och överförts till andra risarter genom korsning.

Odling av svart (förbjuden) ris

Svart ris är inte lika lätt att växa som andra risvarianter eftersom det bara ger cirka 10 procent av skörden som andra ris sorter gör. Det gör riset väldigt dyrt, varför det ursprungligen var reserverat endast för de rikaste av de rika kinesiska kungligheterna vid den tidpunkt då den först upptäcktes.

Kornet odlas nu i Sydostasiatiska länder-Indien, Indonesien, Thailand och Kina. På grund av sin popularitet i västländer, odlas den nu också i små mängder i södra USA.

Svart (Förbjudet) Ris näringsvärde

I jämförelse med andra sorter har svart ris mer fiber och protein än rött, brunt eller vitt ris . Detta, i kombination med dess höga nivåer av antocyaniner, gör det till ett näringsvärmeverk. En halv kopp servering av beredd svart ris, tillverkat av ungefär en fjärdedel kopp okokt ris innehåller:

Var kan man köpa svart ris

Svart ris tidigare var endast tillgängligt i gourmetbutiker och asiatiska specialmarknader. Men nu, med sin ökade popularitet, kan du hitta den på Whole Foods, Target och Walmart, liksom online på Amazon och andra återförsäljare. Kontrollera om din närhet livsmedelsbutik bär den. Svart ris kan kallas förbjudet ris eller kejsars ris på restaurangmenyer.