En guide till mjöl

Mjölk komponenter

Det finns många varianter av mjöl på marknaden idag och med lite grundläggande kunskaper kan du navigera bakomgången som en proffs. Lär dig om komponenter, egenskaper och bästa användningsområden för de vanligaste sorterna av mjöl.

Mjöl är den pulverformiga substansen som skapas när ett torrt korn pulveriseras. Detta kallas fräsningsprocessen. De vanligaste sorterna av mjöl är gjorda av vetemjölk, trots att alla spannmål kan framställas till mjöl, inklusive ris, havre, majs eller korn.

Komponenterna av mjöl

Utöver den typ av spannmål som används, varierar mjölet också beroende på vilken del av spannmålet som behålls under fräsningsprocessen. Detta kan inkludera endospermen, kli eller bakterier.

Vanliga mjölslag

All-Purpose: All-purpose mjöl är gjord av endosperm av vete. Detta mjöl blekas ofta för att ge det ett rent, vitt utseende och berikas för att inkludera näringsämnen som går förlorade på grund av att bakterien och kliden är borttagna. Alltidsmjöl har en medelbalans mellan stärkelse och protein, så att den kan användas i en mängd olika produkter utan att vara för tung eller för delikat.

Oblekt: Oblekt mjöl liknar sammansättning till allmjölksmjöl men har inte blivit kemiskt blekt. Oblekt mjöl kan användas framgångsrikt i så många recept som allroundmjöl. Oblekt mjöl är ett bra val för dem som är oroade för smak renhet eller kemikalieexponering.

Brödmjöl: Brödmjöl innehåller ett högre förhållande protein till kolhydrater än allmänt, vilket ger starkare deg. Den starka glutenmatrisen ger struktur till stigande deg och ger slutprodukten en fin, tuff konsistens.

Kakmjöl: Kakmjöl innehåller mindre protein än allsidigt och males till en finare konsistens. Dessa två faktorer kombinerar skapar en mjukare och mer känslig smula. Kakmjöl blekas ofta för att förbättra sitt utseende.

Bakverksmjöl: Bakverksmjöl har en medelhaltig proteinhalt och är mellan all-purpose och kakamjöl i konsistens. Den fina texturen producerar fläckig konditorivaror medan det något lägre proteininnehållet hindrar bakverk från att vara för tät eller tjuv. Förutom bakverk är detta mjöl också bra för att göra kakor , kex och snabbbröd.

Självhöjande: Självhöjande mjöl används huvudsakligen för att göra kex och andra snabba bröd . Den består av allmängilt mjöl, salt och ett kemiskt utspädningsmedel, såsom bakpulver .

Självhöjande mjöl bör aldrig användas för att göra jästbröd.

Helt vete: Hele vetemjöl görs genom att mala hela kornet (endosperm, kli och bakterie). Detta mjöl innehåller mer näringsämnen och fiber än all-purpose vilket gör det populärt bland hälso-medvetna individer. Eftersom kli kan störa bildandet av en glutenmatris i deg, producerar hela vetemjöl ofta ett tyngre, tätare bröd än allmjölk eller brödmjöl.

Stenmark: Stenjordsmjöl är detsamma som helmjölsmjöl men fräsas till en grovare konsistens. Stenjordsmjöl värderas för sin karakteristiska grova struktur och rustik utseende.

Semolina: Semolina är mjöl gjord av en särskild mängd vete som kallas Durum. Durumvete har ett exceptionellt högt proteininnehåll, vilket ger den en mycket tät, tjuv konsistens. Av denna anledning används semolina oftast för att göra pasta.

Rismjöl: Detta mjöl är gjord av fräsande korn och finns i både vita (endast endosperm) och bruna (hela korn) sorter. Rismjöl är lättare i konsistens än vete mjöl och är ett populärt val bland dem som är intoleranta mot gluten.

Masa Harina: Masa Harina är mjöl gjord av fräsmjöl som har behandlats med en alkalisk lösning, som vanligtvis innehåller kalk. Lime hjälper till att lossa majsens skal före fräsning och förbättrar mjölets näringsinnehåll. Masa harina används för att göra tortillor, tamales och andra rätter populära i Centralamerika.