Culantro Vs. Cilantro: Eller är de samma

En är mycket starkare än den andra

I motsats till populär tro är culantro inte en alternativ stavning av koriander. Culantro och koriander är inte samma växter, även om de är i samma botaniska familj, har samma smak och smak, och båda används i matlagning. När man ser culantro, finns det ingen misstag för den vanligaste korilan.

Vad är Culantro?

Culantro, Eryngium foetidum, har långa, serrated löv och sport en blå blomma när den tillåts bultar.

Det ser faktiskt ut som en långlödad sallad och växer på ett liknande sätt, från en centraliserad rosett. På toppen av sin tillväxt kan en culantroväxt vara en fot lång och lämnar så mycket som två tum bred.

Culantro är en medlem av Apiaceae, som innehåller morötter, selleri, persilja och persilja. Liknande persilja är det en tvåårig växt som sannolikt härstammar i Medelhavet. Under koloniseringen togs den till Amerika och blev en integrerad del av karibiska och latinamerikanska kök.

Culantro går genom olika namn, vilket bara bidrar till förvirringen. Du kan höra det kallas spiny cilantro, långblodig koriander eller sågad mynta. På spanska kallas det ibland, cilantro de hoja ancha, vilket betyder "broadleaf cilantro". I Puerto Rico och Dominikanska republiken är namnet recao också vanligt och i vissa delar av Karibien är det känt som Chandon Beni .

Beroende på vilket land du är i, kan culantro också gå med andra namn.

Culantro används som både en kulinarisk och medicinsk ört. I mat tillsätts det ofta under matlagning, eftersom det har en mycket stark smak och arom, vilket minskar snyggt under värme. Medicinsk är kulantro känd för sina analgetiska och antiinflammatoriska egenskaper.

Skillnader mellan Culantro och Cilantro

Culantro är en helt annan växt från koriander. De två är botaniska kusiner (men inte i samma släkt) och ser inte lika ut, så det är lätt att skilja dem genom utseende.

Cilantro, Coriandrum sativum , hör också till familjen Apiaceae. Det går också av flera namn, inklusive kinesisk persilja och mexicansk persilja och dess frön ( koriander ) kallas ibland mexikanska koriander.

Där culantro har långa löv som växer i rosetter har cilantro tunna kammusslingsformade blad som växer på spetsarna av långa, mycket tunna stammar. Dessutom är cilantro en årlig växt, inte en biennial som culantro.

Även om smaken och aromen hos de två örterna är jämförbara, märker du att culantro är betydligt snabbare än koriander. Vissa människor säger att det är till och med 10 gånger starkare, vilket är uppenbart i hur de två används i matrecept. Medan culantro kan hantera hög värme av matlagning är cilantro en mycket känslig ört, varför det ofta appliceras på mat efter tillagning.

Användning av Culantro i recept

Bladen är den önskade delen av culantro-växten för tillagning. Det är en mycket populär ört i karibisk matlagning och en vanlig ingrediens i doftande ört och grönsaksblandning kallad sofrito .

Det finns många recept för denna kakade kryddor, inklusive en karibisk sofrito som delar örten med paprika, tomater, lök och vitlök.

Culantro gör ett utmärkt komplement till olika recept. Du kan laga den i nästan vilken maträtt som annars skulle du sluta med koriander, men med mindre culantro än cilantro rekommenderas när du ersätter.

Många recept kallar specifikt för culantro. Prova det i en kubansk braised kycklinggryta ( Pollo Guisado ) eller den läckra peruanska lammstewen ( seco de cordero )

Du hittar också culantro i många asiatiska rätter. Det är intressant att detta vietnamesiska nudelsoppa ( pho ) receptet reverserar rollerna av koriander och culantro. I den kokas cilantro i medan culantro ( ngo gai på vietnamesiska) är reserverad för garneringen.

Välja och lagra Culantro

Culantro är inte så allmänt tillgänglig som koriander, särskilt utanför Karibien och Latinamerika.

Du har bättre lycka att hitta den på internationella marknader. Kolla med din marknadens producentschefer om du inte ser någon på hyllorna med andra färska örter.

Culantro är en ganska lätt ört att växa, så du kan kanske överväga det alternativet också. Frön är lättillgängliga och om du vill samla din egen, låt blommorna gå till frö i slutet av det andra året (kom ihåg att det är en biennal). Plantera dessa frön och, om du har tur, kan du fortsätta sprida culantro i åratal med hjälp av denna rutin.

Frisk culantro kan vikas i pappershanddukar och kylas i plastpåse eller lufttäta behållare. Skölj och klappa torrbladet innan du lagar mat. Du kan förvänta dig att culantro ska vara bra i ungefär en vecka när du lagras ordentligt.