Chadon Beni (Culantro)

Vad man ska veta om Chandon Beni (Shado Beni)

Culantro är populärt känd som chadon beni i den engelsktalande karibien. Den används i stor utsträckning i köket Trinidad och Tobago - det är faktiskt en av de viktigaste örterna i matlagning i den tvillingörepubliken. Det används också för att göra recaito eller sofrito i portugisisk mat, och det används ibland i asiatisk sushi. Det är infödt i Mexiko och Sydamerika, men det odlas också på Hawaii, liksom i Kambodja, Vietnam och Mexiko.

Den växer året runt i områden som ges till heta, fuktiga klimat.

Culantro Vs. Koriander

Cilantro och koriander är liknande i smak för chadon beni, men namnet "culantro" är inte synonymt med koriander - även känd som mexikansk koriander. De två plantorna ser lika mycket ut och de luktar även lite lika. De är i själva verket avlägsna kusiner, men culantro är en annan växt. Chadon beni är mycket mer intensiv och kraftig - cirka åtta till 10 gånger kraftigare i smak. Varnas - du borde använda det på ett klokt sätt.

I samma familj som morötter, selleri och persilja, men culantro kan det vara svårare att hitta på amerikanska marknader än dessa grönsaker.

Växten har långa, serrated löv och kommer att spränga in i en blå blomma om den får blomma. Det börjar förlora smak och konsistens efter det blommar.

Chadon Beni användningar

Chadon beni kan göras till en pasta som ingår som ingrediens i grön kryddor . Det kan också göras till en sås och det anses vara ett måste-krydd med bak och haj .

Det läggs ofta till bönor och risrecept. När den är hackad färsk, kan chadon beni eller culantro användas för att smaka kött, skaldjur, grönsaker och färsk fruktsalsa.

Men chadon beni har också många användningar utöver matlagning. När det bromsas till ett te kan det lugna symtom på förkylningar och influensa, och trots dess kraft kan det lindra en upprörd mage.

Det finns de som svär att det sänker högt blodtryck, och dess antiinflammatoriska egenskaper kan lindra astmasymptom. Det kan också hjälpa till att bekämpa smärta från blåmärken, öronvärk och tandvärk eftersom det är en antiinflammatorisk. Det användes för att behandla anfall i århundraden förbi.

Culantro är rik på kalcium och det är en bra källa till riboflavin, järn, karoten och vitaminer A, B-komplex och C.

Köpa och lagra Chadon Beni

Chadon beni säljs i blandade örtpaket eller i staplar av löv både i snabbköpet och på böndernas marknader, men det är troligt att du hittar det friskt på portugisiska och västindiska marknaderna. Leta efter växter med hela, djupgröna blad för optimal friskhet. Rötterna ska vara intakta. Du kan också köpa frön online och växa din egen.

Vik chadon beni i pappershanddukar och lagra i blixtlås eller lufttäta behållare.

tips

Om du någonsin vill ersätta chadon beni för koriander, använd mindre av chadonbeni för att undvika att överbrygga receptet. Du bör också lägga till det i receptet i början av matlagningen så det har en chans att "laga mat" och smaken blir mer fullständigt införlivad.