Italiensk persilja: Vad det är och hur man använder det

Italiensk persilja är en mängd persilja växt med plana löv som används som ört i ett brett utbud av kök runt om i världen. Det är också känt som platt persilja eller platta persilja

Probably den mest använda örten i kulinariska konster, persilja kommer i två typer: italiensk persilja och lockig persilja. Krusig persilja är mindre smakfull än italiensk persilja och används huvudsakligen som garnering.

Identifiering av italiensk persilja

Italiensk persilja har mörka plana löv och smala stjälkar, med en ljus och lite bitter smak.

Stammarna har mer smak och arom än bladen.

Italiensk persilja ibland misstas för koriander, och de ser likadana ut. Italiensk persilja tenderar att ha mörkare, skenigare löv än koriander (som även kallas koriander ), och korianderblad är mer känsliga och doftande.

Matlagning med italiensk persilja

Persilja löv används vanligen som en garnering eller smakande ört i slutet av tillagningen. Persilja stammar är en av de traditionella ingredienserna i bukett garni och påse-epic , som används för smakämnen, soppor och såser.

Persilja har massor av användningsområden, och det kommer vanligtvis i ganska stora buntar i affären. Det finns vissa recept som kommer att kräva att du använder en hel bunt på en gång som gremolata eller pesto . Andra recept kan helt enkelt lägga till italiensk persilja som det sista steget med matlagning, för garnering och färska kryddor, som en kyckling piccata med citroner och persilja recept .

För att hålla din italienska persilja fräscha så länge som möjligt, är det bäst att rengöra hela gänget med vatten, försiktigt linda det i pappershanddukar, placera det i en zip-påse och förvara i kylskåpet. Förvaras så här, persilja bör vara färsk i en vecka.

Att odla din egen italienska persilja

Även om du inte är mycket av en trädgårdsmästare, är örter bra att växa eftersom de inte behöver mycket utrymme. Du kan odla dem i behållare och när de går, kan du skära av det belopp du behöver för vilken maträtt du helst förbereder just nu.

Persilja är en tvåårig växt, vilket innebär att den växer i två år - i det andra året av tillväxt, producerar blommor frön och dör sedan. Bladen är fortfarande ätbara i början av andra våren, men så snart blommans skott uppträder blir bladen bittra, så att du kan dra ut växten vid den tiden.

Du kan odla persilja från frön eller från startväxter, och den senare är din bästa insats om du är nybörjare. Persilja är bra i sin helhet och delvis sol, och platta sorten gör det ganska bra i heta somrar.

En annan fördel med att plantera persilja i din trädgård är att det är en favoritmat av den randiga larmen (kallad en persiljaorm) som blir den svarta svalhjärtans fjäril. Bara genom att växa persilja, du kommer också att mata fjärilar. Var noga med att plantera tillräckligt med persilja för att dela med larverna.