Beurre Rouge (rödsmörsås)

Beurre rouge är en enkel emulgerad smörsås som är bra med fisk eller skaldjur. Om du har hört talas om beurre blanc , är det samma, bara beurre rouge (bokstavligen "rött smör" på franska) är gjord med en minskning av rött vin istället för vitt.

Det är en fin sås att ha i din repertoar eftersom du kan piska upp en sats på platsen (allt du behöver verkligen är rött vin och smör), vilket gör det perfekt för nödsituationer. Men för att göra det ordentligt, vill du även inkludera sjalotten och ättika. Sjalottenerna lägger i synnerhet en immateriell men ändå stark smak och arom till såsen; medan vinägerna ger en koncentrerad tartness som hjälper till att skära genom smörets rikedom.

Som beurre blanc kan du servera beurre rouge som ett ackompanjemang med kammusslor, hummer eller annan fisk eller skaldjur. Men eftersom det är rikare än beurre blanc, kan du även servera det med en biff.

Goda viner för reduktionen (eller au sec , som betyder "nästan torr") inkluderar cabernet sauvignon , pinot noir eller chianti, men alla drycker som är röda kommer att göra. När det gäller röda vinäger är det inte nödvändigt att bli galen. Dagens saker du håller i ditt skafferi för att göra salladsdressing kommer att bli bra.

Viktigt: Ditt smör måste vara väldigt kallt . Annars kommer emulsionen att bryta och istället för en slät, flätig sås kommer du att sluta med det som ser ut som en kruka med rött vin med smält smör på toppen. Detta kan också hända om du lägger till smörbubbarna för snabbt, eller inte visst tillräckligt hårt. Om det händer, ta av värmen och vispa i några isbitar tills emulsionen kommer tillbaka ihop.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm vinet, vinägerna och sjalotten i en kastrull tills vätskan kokar, sänk sedan värmen lite och fortsätt simma tills vätskan har minskat till ca 2 matskedar. Detta bör ta cirka 10 minuter.
  2. Medan vätskan minskar kan du skära smöret i medium (1/2-tum) kuber, men lämna det antingen tills reduktionen är nästan färdig eller skicka smörbunkarna till kylskåpet för att hålla dem kalla medan vätskan slutar minska.
  1. När vin-vinägerblandningen har minskat till 2 matskedar, sänka värmen till låg och börja tillsätta smörbubblorna, en eller två åt gången och vispa snabbt med en piskvisp.
  2. När smöret smälter och inkorporerar, lägg till mer smör och fortsätt whisking. Fortsätt tills du bara har 2 till 3 kuber kvar. Ta bort från värme medan du piskar i de senaste få kuberna och visp ett ögonblick eller två. Den färdiga såsen ska vara tjock och jämn.
  3. Smaka med Kosher-salt . Traditionellt skulle du spänna ut skaloterna innan du serverar, men du behöver inte göra det här. Servera det genast, dock.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 435
Totalt fett 46 g
Mättat fett 29 g
Omättat fett 13 g
Kolesterol 122 mg
Natrium 46 mg
kolhydrater 1 g
Kostfiber 0 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)