Hur man gör rött vin vinäger

Hemlagad rödvin vinäger har en mycket mer komplex, subtil smak än de flesta av stormarknadens versioner. Det är naturligtvis fantastiskt i salladsdressingar, men du kan också använda den för att göra växtbaserade vineger , agro-dulce (sura och söta) såser, eller att sätta upp lins- och bönorätter.

Börja med ett rött vin som du gillar att dricka. Det behöver inte vara dyrt, men kom ihåg att om du inte gillar smaken av vinet, kommer du inte heller njuta av ättikens smak.

När du har fått ett parti, kan du behålla det med bara enstaka stänk av vinrester i botten av en flaska eller i glasögon i slutet av en fest. Men för din första sats med hemlagad ättika börjar du med 1 flaska / liter rött vin

Du behöver också 1 kopp rå ättika med "mamman". Moderen av ättika är Mycoderma aceti , de fördelaktiga bakterierna som omvandlar alkohol till ättika. Du kan köpa ättika mödrar, men förmodligen ett enklare och billigare tillvägagångssätt är att köpa en rå, opasteuriserad ättika.

Kombinera flaskan rött vin med en kopp rå ättika i ett stort glas, rostfritt stål eller keramikbehållare . Vätskan bör endast fylla behållaren 3/4 eller mindre av vägen full.

Ättika bakterierna behöver syre för att göra sitt arbete, vilket är anledningen till att du vill ha luftutrymmet. Ett brettmynnt kärl som en crock exponerar din ättika i framsteg till mer luft än en smal halsflaska och påskyndar processen.

Täck överkanten av behållaren med ostklaff eller en ren diskduk för att hålla ut ättika flugor men låt lufta in. Placera behållaren någonstans bort från direktljus.

Under de närmaste veckorna kommer en gelatinisk skiva att bildas på ytan av ättika. Detta är den synliga formen av ättika mamman.

Denna blob kommer till slut sjunka till botten av vinägerna och en ny kommer att bildas på ytan. Det ser skrämmande ut, men det är faktiskt ett tecken på att allt går bra.

När är din vinäger redo? För omedelbar ätning i salladsdressingar, etc. är det upp till dig. Sniffa din ättika varje gång i taget. När det börjar bli lite skarp, ättika och dukt, smaka det. När det är så surt som du gillar din ättika att vara, fortsätt och spänna den, flaska den och använd den.

Om du vill använda din hemlagad vinäger för att säkert hämta mat, måste du testa det för att verifiera att det är surt nog att göra jobbet. Så här är det .