Ananas Tepache

En av de mest uppfriskande dryckerna är tepache de piña , en lättjäst dryck gjord av färsk ananasskal och kärna plus brunt socker. Förutom dess läckra smak, kommer du att älska att kunna utnyttja delar av den frukt som vi brukar slänga bort. Om du behöver denna mycket mexikanska dryck för ett speciellt tillfälle, planera i förväg; tepache tar två eller tre dagar att jäsas och vara redo att dricka.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Värm vattnet i en stor kruka tills den börjar koka. Ta krukan ur ugnen och lägg till piloncillo eller brunt socker så att det kommer att lösa upp när vi arbetar med ananas. (Om du använder piloncillo, kommer upplösningsprocessen att ta längre tid, rör vattnet ibland med en träsked och bryta piloncillo upp som det mjukas för att hjälpa till med processen.

 2. Skär kronan av ananas; kassera den eller använd den för att odla en ny växt. Tvätta utsidan av ananas med vatten och lite tvättmedel, se till att bli av med eventuella smutspartiklar eller potentiella buggar.

  Skala din ananas. Gör detta på ett skärbräda i sinken för att minska rubbningen. Skär en skiva av toppen av frukten, en annan skiva från botten och skiv sedan av i remsor - men använd din favoritmetod så länge du slutar med en skalad ananas.

 1. När sockret eller piloncillo har löst sig upp i varmvattnet, placera bitarna av skal i potten. Lägg i kanelstången.

  Skär frukten av ananas i skivor eller bitar, och reservera den fibrösa kärnan. Förvara frukten för en annan användning. Lägg i kärnan, hela eller i bitar, till potten och rör om.

 2. Täck krukan med en handduk och sätt den på köksdisken eller på en annan plats (vid rumstemperatur) där det är lättillgängligt men ur vägen. Handduken kommer att hålla ut några främmande ämnen samtidigt som luften når blandningen, vilket möjliggör en lyckad jäsning.

 3. Efter 24 till 36 timmar, kolla din tepache. Om du ser lite skummigt vitt skum på ytan av vattnet, fermenterar det. Du kan dricka det som det är, eller låt det fortsätta att brygga en annan dag eller så. Om du inte ser någon vit skum täcker du grytan igen och kontrollerar den efter ytterligare 24 timmar. den tid som krävs för jäsning varierar beroende på ananas temperatur, ryphet och andra faktorer.

 4. När din tepache har nått önskad nivå av jäsning, spänna ut och kassera alla fasta ämnen. Överför vätskan till en kruka och kyl. Kyld tepache kommer att hålla i upp till en vecka, fortsätter mycket långsamt att jäsas mer.

  Innan du serverar, ta en provdryck. Lägg till mer vatten eller socker efter smak. (Jag sparar nästan alltid min med mer vatten.) Servera över is, om så önskas.

Variationer på Basic Tepache

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 69
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 12 mg
kolhydrater 17 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)