Introduktion till spanskost

Spanien producerar en stor mängd högkvalitativa ostar

I många delar av världen tas kvalitetsostproduktion på allvar och Spanien är inget undantag. Den spanska äter ost varje dag, oavsett om det är för sig själv eller med bröd, som en tapa eller som en efterrätt. Deras ursprungsbeteckning (DO) säkerställer att ostens ursprungsbeteckning är korrekt, eftersom det geografiska namnet på osten är representativt för ostens kvalitet och unikhet.

På grund av variationerna i klimat och geografi, såväl som kultur, producerar varje region i Spanien flera sorter av ost med sina egna unika egenskaper.

Typen av mjölk (får, get, ko eller en blandning), produktionsprocessen, historien eller traditionerna och åldrings- eller härdningsprocessen påverkar alla ostens smak.

Mild smakad ost

I allmänhet är ostar med de lättaste eller mildaste smakerna de som är mjuka och gjorda av mjölk med en kort härdningstid. Dessa ostar förändras i allmänhet inte eller fermenteras förutom processen för mjölksyrajäsning. De är bäst ihop med unga vita viner, kanske från Galicien. Några exempel på mager smaksatta spanska ost görs i regionen Galicien, som tetillost - en konformad ost med hints av ört och citron som är mjuk och krämig - och Arzura Ulloa , munkost som handlar mer om den krämiga konsistensen än några betydande smaker.

Medium-smaksatt ost

Medelmatad ost är vanligtvis halvhärdad och inte så mjuk som de milda ostarna. de kan paras väl med unga röda eller rosé viner.

En ko mjölkost, queso mahon kommer från Balearerna i Menorca; Denna ost är den näst mest populära efter manchego. Den är salt, kryddig och har en nutty och fruktig smak. Smör, paprikan och olja gnids på utsidan och skapar en orange skal.

Ibores getmjölksost från Extremadura är också ett bra exempel på medelstämd spanskost .

Det är en rå getmjölksost som stärker smaken medan den åldras i två månader, vilket resulterar i en hård, tangig och salt ost med en olja och paprika-gnidad skal.

Stark-flavored ost

Starka ostar har den längsta härdnings- eller åldringsprocessen och är vanligtvis gjorda av fårmjölk eller en blandning. De är bäst när de är parade med röda viner som har en hel kropp. Fyra fårmjölksostar - Manchego från Castilla-La Mancha , Roncal från Navarra, Zamorano från Castilla-Leon och Idiazabal , från Baskien är exempel på starka ostar. Den mest kända starksmakade osten är förmodligen en blandad mjölkblåost, som Queso de Cabrales, producerad i norra Spanien och utmattad i kalkstengrottor i 2 till 5 månader. Cabrales starka smak kan vara ganska sur, och när den tillverkas med olika typer av mjölk är det väldigt komplext.