Vegetabiliska Harumaki (Japanese Spring Rolls) Recept

Varje kultur har sin version av vårrullar, och den japanska kulturen är inte annorlunda. På japanska kallas vårrullar som harumaki, som bokstavligen översätter till haru (vår) och maki (roll).

Japanska vårrullar liknar kinesiska vårrullar genom att de är fyllda med grönsaker, eller en kombination av grönsaker, kött- och glasnudlar (bönor), inslagna i ett tunt bakverkskal och stekt. De skiljer emellertid, eftersom traditionell japansk harumaki tenderar att utelämna användningen av vitlök. Detta kan dateras till ursprunget till japansk mat och en tendens att utelämna vitlök som ingrediens.

Vegetabiliska Harumaki vs Kinesiska Spring Rolls

Ett annat sätt på vilket japanska vårrullar eller harumaki tenderar att skilja sig från kinesiska vårrullar är att fyllningen för harumaki är något tjockare med potatisstärkelse för att skapa en vegetabilisk fyllning med en konsistens som liknar en tjock sås. Eftersom fyllningen är våt, harumaki bäst att ätas omedelbart efter att de är stekta. I kinesiskt kök tenderar vårrullar att ha en fyllning som är torrare vilket faktiskt hjälper till att bli mycket lätt och fläckig på utsidan när den är stekt.

Japanska harumaki skiljer sig också från kinesiska vårrullar, eftersom de ofta anses som en måltid i sig , serverad med ris och soppa , snarare än som en aptitretare eller fingermat. Även om fyllningen och stilen på harumaki skiljer sig från familj till familj är det inte ovanligt att göra en tjock vårrulle med en stor fyllning. Du kanske också märker att många japanska familjer sätter ihop sin harumaki för att göra en platt, rektangulär fjäderrulle jämfört med den traditionella tunna och cylindriska vårrullen vanligare i kinesisk mat.

Ju Tunnare Wrapper är bättre

När det gäller typen av vårrullförpackning, desto tunnare omslaget desto bättre. Det finns flera märken av äggrullomslag som är tjocka och dessa tenderar att bubbla upp när de stekas. Frysta, tunna vårrullskal fungerar ofta bäst för detta recept. Försök experimentera med olika omslag för att se vad som passar din smak bäst.

Harumaki serveras ofta bara med en doppsås av sojasås (shoyu) och varm senap (karashi).

Ge japansk harumaki ett försök och upplev själv hur det skiljer sig från vårrullar eller äggrullar från andra kulturer.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en skål suga torkade shiitake svampar tills de rekonstitueras. Krama över vatten från svampen, ta bort stammar och skivor. Reservblötläggningsvätska.
  2. I en separat skål läggs varmt vatten och torkade glasnudlar tills nudlarna är smidiga och mjuka ca 15 minuter. Dränera. Skär nudlarna i kortare bitar av ca 3 tum i längd. Avsätta.
  3. Under tiden förbereda grönsakerna. Skivlök och gröna lök i längdriktningen för att göra tunna skivor.
  1. Fina chop napa kålblad, inklusive den vita stammen. Om du föredrar kan den vita stammen utelämnas och ersättas med ytterligare blad.
  2. Skär morötter i matchstickor. En genväg är att köpa förskivade morötter som finns tillgängliga på kinesiska stormarknader.
  3. Värm olivolja i en stor panna. Tillsätt gullök och koka tills det är genomskinligt. Lägg till glasnudlar, morötter, shiitake, napa-kål, bönspirer och grönlök. Säsong med salt. Rör om i några minuter och tillsätt såsås och svartpeppar. Koka tills bara ömt. Tillsätt ytterligare salt till smak.
  4. Blanda potatisstärkelse med reserverad shiitake blötläggningsvätska (för tillsatt smak), häll sedan över grönsaker och rör om tills blandningen tjocknar något. Avlägsna från värme. Låt blandningen svalna.
  5. I en liten kruka, lägg till olja och värme över medelhög värme. Steg 2 till 3 harumaki åt gången, cirka 30 till 40 sekunder på varje sida tills de är guldbruna. Fyllningen är redan kokad, så det handlar bara om att få omslaget stekt. Tappa på en rack eller pappershanddukar.
  6. Gör en blandning av sojasås (shoyu) och varm senap (karashi) som en valfri doppsås.
  7. Servera omedelbart när det är varmt. Bäst om det serveras samma dag. Uppvärmd harumaki tenderar att bli fuktig men är bäst om den återuppvärmes över en torr stekpanna på medium värme.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 376
Totalt fett 29 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 18 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 209 mg
kolhydrater 28 g
Kostfiber 10 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)