Japansk måltid

Vad är komponenterna i en typisk hemlagad japansk måltid?

För att förstå japanska köket är det bra att förstå elementen i en måltid. Innan du deltar i detta ämne finns dock en bra grund för Japansk mat till din referens här. En typisk japansk middag hemma innebär en enda kurs med flera rätter presenteras på en gång.

En japansk måltid skiljer sig något från de flera kurser som traditionellt finns i västerländsk och europeisk mat.

Till exempel kan en multipel fyra-rätters middag innehålla en första kurs av en lätt aptitretare, soppa eller sallad. Den andra kursen kan innefatta ett protein eller en kombination av kött, grönsaker och kolhydrater (ris, potatis eller annat stärkelse). Den tredje kursen kan innehålla en lätt kurs av sallad, följt av en fjärde kurs av efterrätt.

Medan många japanska restauranger i Amerika och Europa annonserar mindre tallrikar som aptitretare som skiljer sig från andra (huvud) och tredje kurser, kombinerar en typisk japansk måltid alla dessa kurser i en kurs och betraktas som middag eller kallas japanska som "gohan" , som översätter till ris eller måltid. Mer om denna översättning är tillgänglig här . Efter måltiden eller middagen kan dessert serveras som andra kursen.

Komponenterna i en typisk hemlagad japansk middag kan innehålla följande livsmedel:

Ris

Varje japansk måltid innehåller ris. Det finns dock en mängd risrätter som kan inkluderas i måltiden, såsom ångat ris (hakumai), brunt ris (genmai) eller det ångade riset kan också blandas med korn (mugi).

Det finns också många kryddade risrätter där riset är ångat med grönsaker eller med tillsats av skaldjur eller proteiner som kallas "takikomi gohan".

Seaweed (nori), ris kryddor (furikake) och rispåfyllningar (tsukudani)

Vanligt ris trivs ofta hemma med kryddade tång (nori) eller rissmaksningar som kallas furikake som ofta är en blandning av torkade grönsaker, ägg, tång, bonitflingor eller sesamfrön. En annan typ av topping för ris är känd som tsukudani, vilket är en våt krydda (i motsats till torkade kryddor) som ofta är av tång eller kelp, och kan blandas med torkad fisk eller annan fisk.

Soppa

Förutom ris innehåller varje japansk måltid soppa. Den första och vanligaste typen av soppa är en miso- baserad soppa (miso shiru) och olika ingredienser som ingår i miso-soppen begränsas endast till kockens kreativitet. Den andra typen soppa är en klar dashi- baserad soppa (sumashi jiru) som kan innehålla många kombinationer av grönsaker, protein och skaldjur. En tredje och något mindre vanlig sorts typ kallas consommé, som är mer westerniserad och baserad på protein och mirepoix buljong. Soppa i en japansk måltid serveras nästan alltid varmt. Konceptet med kyld soppa som gazpacho är mindre vanligt.

Ättiksgurka

Pickles, även känd som tsukemono på japanska, består av inlagda grönsaker eller frukt. Det finns otaliga sorter av tsukemono som nästan alltid serveras bredvid ris.

Sallad

I japansk mat kan sallader innehålla västerländsk salladssalad salat, men det kommer även att omfatta ättika-marinerade grönsaker som sunomono eller till och med kokta grönsaksalat som ohitashi.

Protein

En japansk måltid innebär ofta skaldjur, med tanke på landets närhet till havet. En bit grillad eller stekt fisk, sashimi (rå fisk) eller annan fisk kan beskrivas som huvudrätten av måltiden i västerländska termer. Idag är dock denna maträtt inte begränsad till fisk och innehåller många andra proteiner som kyckling, fläsk eller nötkött. Det är inte ovanligt att skaldjur och andra proteiner blandas med grönsaker och serveras familjeform som huvudproteinrätt.

Blandat protein och vegetabilisk maträtt

Bortsett från huvudproteinrätten kan det finnas en sekundär maträtt av blandat protein och grönsaker som kokas, sauteras, bakas eller stekas. Denna maträtt kan också serveras familjestil.

Grönsaker

Förutom dominans av skaldjur i japansk mat, är det också starkt dominerat med grönsaker. Ofta suddas dessa grönsaker i en dashi-buljong, sauterade eller helt enkelt kokas eller ångas i vatten och serveras med sojasås och majonnäs.

Drycker

Varmt grönt te eller annat japanskt te serveras tillsammans med en måltid. Kallt te (mugicha) serveras ofta under varmare månader. Alkohol som öl och skull är också typiska drycker som åtnjuter middag.

Efterrätt

Det finns ett antal japanska desserter som spänner från söta riskakor, kakor, söta bönor, gelatiner och frysta godis. Andra desserter inkluderar frukt och kakor.