Vad är glas eller cellofan nudlar?

Nudlar kallas också kinesiska Vermicelli eller bönråds nudlar

Nudlar av glas eller cellofan är också kända som nötköttnudlar eftersom de är gjorda av mungbönstärkelse eller ibland grön ärtstärkelse, och används i asiatiska soppor, varmpottor, stekpannor eller vårrullar. Mungbönor är nära besläktade med ärtor och linser. De är fettfria, glutenfria, och är söta läckra.

Hur ser de ut?

Glas- eller cellofannudlar ser ut som tunna risnudlar.

De förefaller vita och ogenomskinliga i förpackningen och kommer ofta i buntar. Om du inte är säker på om de är ris eller glasnudlar, kolla bara ingredienserna. Ingredienserna bör vara bärnstärkelse eller ärtstärkelse utan vete eller ägg.

En annan sort är breda platta cellofan nudelplåtar som kallas mungböna lakan, som också produceras i Kina.

En tjockare sort som är populär i Korea är gjord med sötpotatisstärkelse. Denna mängd glasnudlar kallas sötpotatisnudlar eller dangmyeon .

Varför är de Glasslike?

När glasnudlarna blötläggs i vatten och kokas, vänder de sig från vitt och ogenomskinligt till transparent. Detta glasliknande eller genomskinliga cellofanutseende är på grund av bönstärkelsen som används för att göra nudlarna.

Vad smakar de om?

Glasnudlar smakar på samma sätt som vete nudlar men är mjukare och lite tyngre i konsistens. Nudlarna serveras vanligen på botten av fatet eller serveringskålen i restauranger med andra ingredienser som serveras på toppen som en gryta i asiatisk stil.

Nudlarna absorberar lätt vätska, så du kan vara liberal med sås när du stekar.

Matlagnings Instruktioner

Glasnudlar kan kokas som vanliga nudlar men inte så länge. Koka dem tills de blir genomsynliga och mjuka nog att äta, vilket borde vara ca 3 till 6 minuter beroende på hur mycket du lagar mat på en gång.

Tappa väl och skölj igenom med mycket kallt vatten för att skölja bort överskott av stärkelse. Kasta nudlarna med en 1/2 tesked olja för att hålla nudlarna från att klibba ihop. Du kanske vill skära nudlarna före stekning, eftersom nudlarna kan vara mycket långa och svåra att kasta i pannan annars.

Näringsrika fakta

Medan glasnudlar verkar lättare än andra typer av pasta, har de ungefär samma mängd kolhydrater som vanlig spaghetti och mer än helvete spaghetti. Du får 36 procent av dina dagliga kolhydrater från en servering med glasnudlar. De anses vara ett komplext kolhydrat, vilket är en bättre källa till bränsle för din kropp än enkla kolhydrater som socker.

Glasnudlar är socker och fettfria och ett kolhydrat med lågt blodsocker, vilket betyder att det är en säkrare kol att äta om du är diabetiker eller måste titta på dina blodsockernivåer.

Det finns en spårmängd protein och en liten mängd järn, niacin och selen i en servering med glasnudlar.

Var köper dem

Du kan köpa nudlarna i vilken asiatisk specialaffär. Glasnudlar är en populär matkomponent i Kina, Indien, Japan, Indonesien, Korea, Thailand, Filippinerna, Vietnam och Malaysia, bland andra kulturer. Om du inte har en asiatisk marknad nära dig, kan du enkelt hitta nudlarna på nätet genom dess olika namn som thailändska glasnudlar, böngängnudlar, kinesiska vermicelli eller kristallnudlar.

Receptförslag

Du kan kasta nudlarna i en soppa eller som ett ackompanjemang till huvudrätterna. Överväg att lägga nudlar till vad som helst soppbuljong du har för en snabb maträtt. Eller du kan prova dessa recept: