Japansk svamp ris (Kinoko Gohan)

Även om en mängd olika svampar är tillgängliga i livsmedelsbutiker året runt, är champinjon säsong i Japan fortfarande regaled som en höjdpunkt i höst. För att fira hösten säsongen, försök att införliva en blandning av asiatiska svampar i en kryddat risrätt för din nästa japanska måltid .

Japansk svamp ( kinoko ) ris ( gohan ), är också känt på japanska som antingen " kinoko gohan " eller " kinoko no takikomi gohan ". I allmänhet hänvisar takikomi gohan till vilken typ av ångad risrätt som innehåller kryddor, grönsaker och proteiner.

Detta speciella kinoko gohan recept är kryddat med en blandning av dashi , sojasås, mirin och skull . För detta recept, rekommenderas svampar shiitake, shimeji och maitake (höna av trä) eller hiratake (ostron svamp), som alla är aromatiska. När riset ångas tillsammans med kryddor och svamp, ger riset en mild svamp och smak. Det är en ömtålig, men underbar hösträtt.

Recept Tips:

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tvätta och skölj ris tills vattnet löper klart. Töm och lägg åt sidan i riskokare. (Obs: Dashi buljong och reserverad shiitake blötläggningsvätska kommer att läggas till senare.)
  2. Rehydrera torkade shiitake svampar i 1/2 kopp vatten i 30 minuter till 1 timme. Ta bort shiitake svampar och pressa överflödigt vatten från dem. Reservera blötläggningsvätskan. (Obs! Denna blötvätska kommer att läggas till dashi-lageret för att ånga riset senare.)
  1. Slice rehydrated Shiitake svamp och antingen skiva eller bryta isär svamp med händerna i stora bitar bitar.
  2. Tillsätt sojasås, mirin och skull till det tvättade riset i riskokaren. (Obs! Dessa flytande ingredienser kommer att ersätta några av de dashi-lager som används för att ånga riset.)
  3. Om man är tillgänglig, använd en stor 4-kopps mätbägare. Lägg till reserverad shiitake vätska till den stora mätkoppen. Därefter tillsättes vatten till den reserverade shiitake-vätskan tills totalt 3 koppar mäts. I övrigt mäter totalt 3 koppar vätska, kombinerar den reserverade shiitake vätskan och vatten.
  4. Därefter tillsätt 1 tsk torkad Bonito Dashi pulver (eller Konbu Dashi) och lösa upp pulvret i vattnet och reserverad Shiitake flytande blandning för att göra en Dashi lager.
  5. Lägg till den här kombinerade dashi-stammen i risugnen för att göra 3 koppar vätska enligt mätguide som anges i din risugns inre skål. Om mer vätska behövs för att möta 3-koppsmarkeringen som anges på den inre riskokskålen, tillsätt vatten. (Obs! Om du har överflödigt lager, sätt den åt sidan för att använda med en annan maträtt. Lägg inte till det överflödiga lagret i risugnen, eller risets struktur kan bli för våt och klibbig.)
  6. Tillsätt torkade shiitake-skivor och färsk svampblandning till riset. Ta försiktigt in alla ingredienserna. Ånga riset enligt anvisningarna till din risugn.
  7. När riset är ångat, låt det ligga i risugnen i 10 minuter. Blanda försiktigt riset, servera och njut!
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 285
Totalt fett 3 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 1 mg
Natrium 713 mg
kolhydrater 57 g
Kostfiber 5 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)