Vad är räkor pasta?

Hur man köper och använder räkorpasta

Vad är räkor pasta?

Räkorpasta (även kallad "räksås", "kapi", "trassi" eller "bagoong aramang") är en stark luktande, mycket salt rosa pasta som ofta används som matlagningsrediens i många sydöstasiatiska rätter. Traditionellt är räkorpasta gjord av gräsräka som sedan fermenteras under en het sol (se bild). Ibland bildas det även i torkade kvarter innan de säljs. Räkorpasta kan också göras genom rostning och slipning av räkor hemma, men det är en mödosam process och det är mycket lättare att köpa färdiga i affären.

Räkorpasta kan vara antingen mycket torr och fast (traditionell thailändsk stil) eller fuktig och saftig. Jag föredrar den senare för att underlätta förberedelserna. Detta är också den typ som vanligtvis säljs i vanliga nordamerikanska stormarknader (till exempel: Lee Kum Kee Räksås.).

Rackpasta Ingredienser / Innehåll:

Räkorpasta innehåller jäsad jäst och salt. Vissa importerade thailändska räkor pastor kan ha tillsatt konserveringsmedel också, men de flesta av varumärkena förpackade och sålda här i Nordamerika innehåller endast jästräkor och salt. Den pastöriseras för renhet och sedan "konserverad" och säljs i burkar eller plastkar.

Var köper jag räkor?

Räkorpasta (eller "räksås" som vissa märken kallar det) finns i den asiatiska delen av större stormarknadskedjor i hela Nordamerika (med soja och fisksås s). Om du inte hittar det där, leta efter det på en asiatisk / kinesisk mataffär. Se det andra fotot som visas här för att se hur burken ser ut, eller gå till den här sidan: Lee Kum Kee Råsås.

Substitutioner för räkorpasta

Räkorpasta kan ersättas med fisksås, gyllene bergsås (den här är vegetarisk), eller en bra vegetarisk stekfryssås (jag gillar Lee Kum Kee Stir-Friesås - har använt det mycket för min vegetariska syster). Om du följer ett recept som kräver räkorpasta, använd denna ekvation: 1/2 tsk.

räkorpasta = 1 msk. fisksås, ELLER gyllene bergsås, ELLER vegetarisk stek fryssås. I en nypa kan du också ersätta sojasås, men du hittar rätten att smaka svag eller bli för mörk i färg.

Hälsoproblem

Räkor pasta är inte den hälsosammaste produkten i världen, helt enkelt för att våra hav inte är så rena som de brukade vara, och räkorpasta är i princip bara räkor i koncentrerad kondenserad form med mycket salt tillsatt. Det är väldigt salt. Min man och jag har båda en tendens att lida av halsbränna, och jag har märkt den enda gången det händer med min matlagning är när jag använder räkorpasta / sås. Därför har vi slutat använda det (se min substitutionslista). Många thailändska recept kan göras antingen genom att utelämna det eller genom att använda en substitution, och de blir lika bra. Om du är gravid, lider av halsbränna eller har nedsatt saltdiet rekommenderar jag inte att använda räkorpasta. Njut av en traditionell thailändsk mat ute på en restaurang är okej ibland, men du kanske vill välja och välja dina restauranger beroende på hur bra eller dåligt du känner efter måltiden. Jag föredrar att göra mina egna thailändska måltider hemma, eller bara gå för att välja, rekommenderade restauranger. Det finns också en hel del bra vegetariska / veganska thailändska restauranger i USA och Kanada samt i Thailand, och de använder inte någon räkorpasta alls.

Kalorier / näringsinformation

1 tsk. räkorpasta innehåller 5 kalorier, 0,15 g totalt fett (kolesterol = 8,2 g), 340 mg salt, 1 g protein, 2% kalcium och 2,2% järn.

Hur använder jag räkor i min matlagning?

Först, låt mig bara säga att jag föredrar Lee Kum Kee Räksås eller en liknande "saftig" räkorpasta eftersom det är lätt att hitta på vanliga stormarknader och inte innehåller konserveringsmedel. Det är inte lika starkt smakande som traditionell thailändsk räkorpasta och är lättare att blanda i din matlagning eftersom det är sacy, inte torrt. Om du köper den mer traditionella thailändska räkorpastaen och upptäck att den är väldigt torr, var noga med att röra den väl i din het currysås eller vad du än lagar matlagning. Om du använder den i en sallad måste du röra dig väl för att lösa upp den helt (en bit rektpasta i en maträtt smakar alltför salt och är inte en trevlig sak!).

Annars är räkorpasta enkel att använda: lägg bara till det och rör om att blanda, efter ett gott recept förstås. Här är några försökte och försökte:

Recept med räkor: