Vad är klibbig ris?

Och hur man lagar mat

Oavsett om du kallar det klibbigt ris (糯米), sött ris eller lumpris, är detta rundkorniga ris genast igenkänt genom sin klibbiga, limliknande konsistens. Vad som gör klibbigt ris så kladdigt är total eller närvaro från stärkelseamylosen.

Förstå amylos

Andra typer av ris innehåller både amylos och amylopektin; risets klibbighet beror på andelen mellan de två. Så medan ett högre amylosinnehåll betyder att du kan räkna med en kruka med standard långkornigt vitt ris för att komma ut snyggt och fluffigt, medför lägre amylosinnehållet i kortkornigt vitt ris att kornen håller fast ihop.

Långkornigt ris innehåller 19 till 23% amylos, jämfört med 12 till 19% för kortkornigt ris. Klibbigt ris (klibbigt ris) innehåller däremot högst 1% amylos, vilket gör det väldigt klibbigt när det kokas.

Användning för klibbig ris

Klibbigt ris används i hela Asien. I kinesisk matlagning används klibbigt ris i både söta och salta rätter, inklusive desserter, som fyllning i anka och i dumplings som Shumai och Zongzi. Medan de flesta recept kräver att ånga eller koka det klibbiga riset, kan det också stekas eller du kan laga det som italiensk risotto.

Som noteras, normalt i kinesisk matlagning om du lagar smakrika rätter med klibbigt ris måste du använda långkornigt klibbigt ris och om du lagar efterrättskål med klibbigt ris måste du använda kortkornigt klibbigt ris. Detta beror på att konsistensen av långkornigt klibbigt ris (長 糯米) är fastare och mindre klibbigt än kortkornigt klibbigt ris, så det smakar bättre om du lagar smakfulla rätter med den.

Men om du gör efterrätter, till exempel, söt riskaka eller fylld lotusrot, så kommer det att smaka bättre om du använder kortkornigt klibbigt ris (圓糯)).

I kinesisk medicin och matlagning tror människor att svart och lila klibbigt ris / klibbigt ris är mycket bra för din kropp och kan förbättra blodcirkulationen.

Soaking Sticky Rice

Beroende på vilken typ av maträtt du vill laga mat eller hur du vill laga matet, kan du behöva suga det klibbiga riset innan du lagar mat. Du kan hitta om du suger det klibbiga riset innan du lagar mat, det blir för klibbigt och mjukt. Som en generell rekommendation, när du lagar mat för första gången, följ receptet och justera hur du lagar det för att passa dina personliga preferenser.

Innan matlagningen gör det höga stärkelsinnehållet gör de flytande riskornen kritigt och ogenomskinligt. Det finns också svarta och lila sorter av klibbigt ris som säljs ouppfyllda.

Andra namn för glutinous ris inkluderar pärlris, mochi ris och vaxartat ris.

Klibbiga risrecept