Split Ärtor och Kål Kapusta Z Grochem Recept

Split ärter och kål, eller kapusta z grochem (KAH-POOSS-TAH ZIH GRROH-hem) på polska, är en traditionell sidrätter på wigilia , julaftonmenyn även känd som Star Supper.

Kryddad kål, surkål och en puré av kokta gula peppar kombineras för att göra den här tjocka, lätt tangiga maträtten.

Medan wigilia är en köttfri måltid, kan denna maträtt, som är lika mycket en stärkelse som en grönsak, också serveras med en garnering av fläskkräppor som kallas skwarki eller stekt bacon om du inte fastar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera ärter och kokande vatten i en liten kastrull.
  2. Koka över medelhög värme och fortsätt koka 2 minuter. Avlägsna från värme. Täck och låt blötlägga 30 minuter.
  3. Koka igen. Minska värmen till en simma, täck och koka 20 minuter, eller tills du kokar ner i en puré, tillsätt mer vatten om det behövs. Ta bort från värme och lägg åt sidan.
  4. Under tiden, i en stor kruka eller nederländsk ugn, placera strimlad kål, surkål och 3 koppar vatten. Koka upp. Minska värmen till en simma, täck och koka 1 timme.
  1. Medan kål är matlagning, sauté lök i smör tills guldbrun men inte bränt. Avsätta.
  2. Tillsätt kokta ärter till kålblandning. Smaka med salt och peppar. Lägg till lite krautjuice eller vegetabilisk buljong om det är för torrt.
  3. Tillsätt sauterade lök och mixa bra. Värm tills varm hela och servera.

Obs! Eventuellt, sautélök med hackad bacon, utelämna smöret, tills bacon är kokt genom, men inte krispig. Lägg till kål med kokta ärter.

Fler polska kålrätter

Braised Red Cabbage Recept : Detta är en lätt maträtt att göra speciellt om du har en matprocessor. Den har den sötsuriga smaken Poles kärlek.

Kål, kött och nudlar Recept : Det här är en komfort-mat gryta med högsta beställning gjord med slipat fläsk, kål och ägg nudlar i en gräddsås.

Kål-Bacon-Potatis Casserole Recept : Här är en annan hjärtlig komfortmaträtt som lagar mat i ugnen och sportar en ostliknande, bubblande toppning.

Ouppfyllda Kål Recept : Detta tar på polska goląbki tar drudgery ut ur fyllning och rullande enskilda kålblad. Istället blir hackad kål, kött och tomater mysiga i en gryta som bakas.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 362
Totalt fett 19 g
Mättat fett 8 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 52 mg
Natrium 938 mg
kolhydrater 27 g
Kostfiber 11 g
Protein 22 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)