Italiensk dag av den döda soppen (Minestra dei morti)

Denna soppa, minestra dei morti ("de döda soppan") äts traditionellt för Dödsdags (All Souls Day) den 2 november i Milano och omgivande områden. Det har antika rötter men kanske dateras hela vägen till Antikens Rom.

I de äldsta världarna var bönor och frön kopplade till efterverdenen och var ofta en del av begravningsritualer och användes som offer för de döda. Fava bönor och kikärter i synnerhet var de traditionella matarna för Day of the Dead, en dag dedikerad till att hedra minnet av avlidna nära och kära och förfäder. I en soppa kallad cisrà monferrina användes sällsynta svarta kikärter.

Man trodde att den avlidnes själer på denna dag kom tillbaka bland de levande att dela en måltid. Vissa bybor i Italien skulle till och med sätta en plats vid bordet för dessa speciella besökare.

Denna soppa tillverkades traditionellt genom att koka en hel gris huvud, och medan det är grymt nog att göra det lämpligt för Halloween, är det inte praktiskt för de flesta hemkockar idag, så vi använder istället fläskkött. Och traditionellt används torkade kikärter, vilket kräver åtminstone en övernattning och 2-3 timmar matlagning. Detta är en modernare version avsedd för praktiska och tidsbesparande men fortfarande rika och tillfredsställande.

Traditionellt kokas fläsken i stora bitar tillsammans med övriga ingredienser, sedan avlägsnas. Grönsakssoppen i fläskbuljong serveras som en primo eller startkurs, fylld generöst med riven parmesanost medan fläsken serverades som en andra eller huvudrätt, tillsammans med små cornichonliknande pickles (cetriolini), syltad peperoncini paprika och lilla pickled lök (cipolline sottaceto). Piquant salsa verde skulle också vara ett utmärkt kryddor att använda som ett ackompanjemang, om du vill servera köttet på så sätt.

Om du vill lämna köttet i soppan och servera allt ihop, kan den hjärtligare soppen vara en maträtt i sig, kanske medföljd av en sallad och lite crusty italienskt bröd eller vitlöksbröd .

Det är också traditionellt gjord i en stor terrakottakruka, men du kan använda någon nederländsk ugn eller någon stor, tungväggig kastrull.

Vad du behöver

Hur man gör det

Värm olivoljan i en stor kruka över medelvärme. Lägg till fläsk (i stora hela delar om du serverar separat som huvudrätt, hackad i stora bitar om du serverar i soppan) och rör om med en träsked tills den är brunad, 1-2 minuter.

Tillsätt skivad lök och hackad selleri och morötter. Skaka över medelhett värme tills genomskinlig, ca 5-8 minuter.

Tillsätt kryddorna, rör om i ytterligare 1 minut, tillsätt sedan vattnet och saltet.

Koka upp, täck, sänka värmen till låg och sjuda i ca 20 minuter.

Tillsätt dränerade och sköljda kikärter och fortsätt att simma, täckt under ytterligare 15-20 minuter.

Du kan antingen tjäna allt tillsammans som en stark soppa, eller ta bort fläsk och servera den separat, som en andra kurs, åtföljd av pickles, sottaceti , giardiniera pickles och / eller salsa verde .

Variationer :

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 430
Totalt fett 22 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 98 mg
Natrium 986 mg
kolhydrater 21 g
Kostfiber 6 g
Protein 37 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)