Hartog Bageriets Helt Vetebrödrecept - Traditionell Volkorenbrood

Få nationer har en djupare kärlek till bröd än holländarna, som konsumerar mer än 138 pund per capita varje år. Holländska konsumenter köper ofta helvete eller flerkärniga bröd på vardagar och mer lyxiga eller eftergivna bröd och bakverk i helgen. Faktum är att en fjärdedel av den nederländska befolkningen, enligt en ny studie, föredrar helvete till vitt bröd.

Hartogs Volkoren Bakkerij & Maalderij är ett litet hantverkare i Amsterdam, specialiserat på helvete bakverk. Dess nästan kultliknande status innebär att människor ofta stiger upp runt kvarteret i hällregnet för att få sina ivriga mitts på bageriets hälsosamma skapelser, som detta näringsrika helvetebröd. Fred Tiggelman, bageriets ägare, gav oss gärna tillåtelse att dela detta recept med dig. Brödet har en tät och ständig konsistens, vilket gör den idealisk för den typiska holländska frukostfavoriten, utsmyteren .

Vad du behöver

Hur man gör det

Mät ut mjöl och salt och blanda i en hög på en ren plan arbetsyta. Använd dina händer och gör en "dam" i mitten, se till att alla sidor av denna "dik" av mjöl och salt är jämn, så att dammen inte kommer att bryta när du lägger till vattnet. Dammen ska mäta ca 8 tum över (ca 20 cm), ungefär längden mellan tummen och pinkiefingerna i en medelstor hand när de sträcker sig och sprids så brett som de kan gå.

Lös upp den färska jästen i vattnet genom att gnugga jästen mellan tummen och pekfingret tills det är helt upplöst. Lägg vattnet i dammen. Lägg bara till en bit först för att se om diken håller, och om det gör, lägg till resten. Med hjälp av fingertopparna börjar amalgamering av mjölkens inre kanter med vattnet och uppehållet ditt tempo fortsätter att blandas tills du har en grundligt blandad deg.

Börja nu att ätta degen och skjuta den bort från dig med bollen på din hand och använda fingrarna för att ta den tillbaka mot dig. Försök att hålla ett bra tempo här, knådning för hand eller med en mixer med en degkrokfästning, och tillsätt upp till 1/2 kopp ytterligare vatten, efter behov. Se till att degen är våt men inte slarvig. Efter 15 minuters knådning ska degen känna sig våt och smidig (svampig), men inte klibbig. Om du sträcker degen i en boll ska du inte kunna se sprickor på ytan och du bör kunna sträcka den (det betyder att gluten har aktiverats).

Forma en boll med degen och linda den i en (ren) varm, fuktig tehandduk. Låt stiga i 30-45 minuter vid rumstemperatur. Degen kommer att öka med ungefär 1/3 i volym. Ta bort handduken, pummel degen med dina nävar och bilda den sedan tillbaka i en boll, linda in i handduken och låt den stiga igen i 30-45 minuter.

Smör en brödsocka med olivolja. Våt arbetsytan med lite vatten. Ta bort handduken från degen och tryck degen platt på den våta arbetsytan. Forma degen i en korvliknande form med händerna, så att den är ungefär lika lång som brödtenn och placera i brödtennet.

Täck brödtennan med den varma fuktiga tehandduken och låt brödet stiga i ytterligare 30 minuter, eller tills det har ökat med 1/3 i volymen.

Förvärm ugnen till 428 grader F (220 grader C). Minska temperaturen till 392 grader F (200 grader C) och sätt brödet i ugnen. Baka i 35-40 minuter. Ta bort brödet från burken. Om du knackar på det bakade brödet ska det höra ihåligt. Om det inte går tillbaka till ugnen och baka lite längre. Låt svalna på en trådkylare.

tips:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 94
Totalt fett 2 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 233 mg
kolhydrater 17 g
Kostfiber 3 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)