Vad är Mulled Wine?

Mulledvin är en term som används för att beskriva vin, vanligtvis en röd sort, infunderad med kryddor och serveras varm. Mulledvin är populärt i hela Europa och har serverats under vintermånaderna i århundraden. Beroende på ursprungsland kan mulledvin gå med olika namn som Glogg (Sverige), Vin Chaud (Frankrike) eller Glühwein (Tyskland).

Ingredienser

Ingredienserna för glögg varierar beroende på region.

Vanliga kryddor som används i mulledvin inkluderar kanel, kryddnejlika, muskotnöt, anis, allspice och vanilj. Tillägget av frukt eller socker för att sötas blandningen varierar också från recept till recept. Bitter apelsin är en vanlig tillsats, men vissa recept kräver också äpplen, fikon, ingefära eller till och med russin.

Den typ av alkohol som ingår i glögg varierar igen från recept till recept. De flesta recepten börjar med rött vin och kan ha en eller flera andra vätskor tillagda. Vodka, brandy, rum, konjak, sherry och akavit är alla populära tillsatser till mulledvin.

Alkoholfria mulled "viner" kan göras genom att ersätta vinet med fruktjuice eller koka blandningen tills alkoholen har avdunstats. Alkoholfria versioner brukar vanligtvis kallas mulled cider eller wassail .

Metod

De flesta mulledvinen är beredda genom att kombinera vinet med kryddor, frukt och andra tillsatser. Denna blandning simmas för att tillåta smakerna att infusera, varefter mulledvinerna är antingen ansträngda och serveras omedelbart eller kyles för att möjliggöra ytterligare infusion av smakerna.

Vissa recept kräver en fullständig 24-timmars kylinfusion. Tillsatserna spänns sedan ut och mulledvinet värmdes före servering.

Tradition

Mulledvin har blivit en favoritradition under vintermånaderna på grund av dess uppvärmningsegenskaper. Att dricka varma vätskor värmer upp kroppen från insidan och alkohol fungerar som en vasodilator, så att varmt blod kan flöda mer fritt.

Tillägget av varma kryddor, som kanel och kryddnejlika, lägger till den här drinkens värme och komfort.

Mulledvin säljs traditionellt av europeiska gatuförsäljare under vintermånaderna och under helgdagar. Mulledvin serveras ofta med mandel, kryddade kakor eller kex för doppning. I Norge är gloggpartier, där glogg och rispudding serveras, vanligt förekommande.

Wassail, som kan referera till antingen ett alkoholhaltigt vin eller helt enkelt en kryddad cider, har ceremoniell betydelse. Skrikningen består av att sjunga, dricka och fira trädens hälsa, från vilken äpplen skördas. Wassail används fortfarande för att fira och dricka idag, men fokus ligger mer på att önska goda tidningar på sina grannar snarare än en bra skörd.