Kerstfeest (jul i Holland)

Julen, den traditionella kristna semestern som fira Jesus Kristi födelse, firas över två dagar i Nederländerna, dvs Eerste Kerstdag den 25 december och Tweede Kerstdag den 26 december, som båda är offentliga högtider.

Medan det kan tyckas liknar vad du vet, handlar julen inte om jultomten och renar i Nederländerna. Faktum är att holländarna firar Sinterklaas (St.

Nicholas Day, den tradition som kan ha fröskat idén för jultomten i första hand) den 5 december, och det är den här dagen som holländska barn blir väldigt exalterade. De får också de flesta presenterna på Sinterklaas .

Mysig atmosfär

Det betyder att jul i Nederländerna verkligen handlar om atmosfären. Människor köper julgranar och dekorerar dem med julkronor, glasbollar , förgyllda nötter, band, glittrande tallkottar, frostat klockor och röda och vita ljus. Många lägger vackra Advent-stjärnljus i sina fönster.

Torget i varje stad har sitt eget ljusstarka julgran. Twinkly lights formad som klockor och stjärnor och kransar sträcker sig över många av de charmiga gamla gatorna och lägger till omedelbar jubel under de mörkaste dagarna av året. Varuhus är vackert utsmyckade i rött, vitt, grönt, silver och gulddekorationer.

Julkarlmusik spelas och du hittar många gammaldags bås som säljer munkar och andra stekta säsongsrekommendationer som oljeboll och appelflappen på gatan. Blomstersäljare erbjuder vackert gjorda kransar, röda och vita julgransprydnader, holly, mistelte och dekorerade tallskottar.

Familjesemester

Jul är familjetid, men den hyperhysteriska kommersiella stilen för jul som finns i så många andra kristna länder är också på väg här, tyvärr.

Snarare förvirrande, Santa Claus (kallad de Kerstman ) försöker också kanten vägen in i holländsk jul. Naturligtvis är barnen bara alltför glada att acceptera två gåvor som ger Santas om det innebär fler presenter för dem.

Familjer tillbringar dagen tillsammans den 25: e. Vissa deltar på en sen nattjul i kyrkan, varefter de äter frukost hemma, ofta i de tidiga timmarna. I ett alltmer irreligiöst Holland, slappar de flesta bara hemma och äter sig dumma. Frukost består vanligtvis av en brunch med en julstol (fruktig julbröd) med smör och lyxiga frukostartiklar som fina brödrullar, rökt lax, pates, etc.

Många familjer äter kurs efter överdådig kurs för sin julmiddag. Dessa måltider kan innefatta köttfärs, grillat fläsk, fonduer eller gourmetter (en matstil som innebär en grill på bordet så att alla kan laga bitar av kött och grönsaker själva). Av alla traditioner är gourmetten den vanligaste holländska julen, men kräver särskild utrustning, kallad "gourmetuppsättning". Det här liknar en raclette grill eller festgrill, vilket förmodligen skulle vara lättare att hitta om du är utomlands. Turkiet är vanligtvis inte en del av festtiden i Holland, även om det också går.

Andra juldagen spenderas ofta på att besöka familj eller, om det är väder tillåter, åka skridskoåkning eller på utflykt. Återhämtningar åtnjuter denna dag.

Typiska holländska julgranar ingår

God jul, eller som nederländska säger, Vrolijk Kerstfeest!