Smörbrödkakor

Dessa traditionella kakor med smörbröd kommer ihop med de klassiska enkla ingredienserna i smör, socker och mjöl. Drottning Victoria tycktes gärna hennes shortbread med lite salt, så det ingår också.

Shortbread har sitt ursprung i Skottland så långt tillbaka som 1200-talet. Det första tryckta receptet var av Mrs. McLintock, Skottland, år 1736. Kakorna är gjorda utan att hämnas från jäst eller bakpulver, så de är väldigt fasta när de är bakade och de reser bra utan att bryta sig.

Mary, Queen of Scots, sägs ha förtjänt shortbread på 1500-talet och det serverades för speciella tillfällen eftersom smör var en dyr produkt. Shortbread var en del av jul och Hogmanay (skotska nyårsafton) fester.

Shortbread kan formas och klippas ut på olika sätt. Ett av de mer traditionella sätten är den stora, runda disken med former som pressas på degen. Alternativt kan du göra det i de enkla avlånga fingrarna prickade med en gaffels tandar. Eller du kan bilda dem i de traditionella "petticoat tail" kilarna eller andra former.

Denna version innehåller en nypa salt, men fortsätt och släpp om det om du använder saltat smör. Det finns många möjliga variationer på det klassiska receptet. Granulatsocker kan användas, eller för en mörkare brödbröd, använd ljus eller mörkbrunt socker.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 325 F.
  2. I en skål, kombinera mjöl och salt; rör om att blanda noga och sätt åt sidan.
  3. I en blandningsskål med en elektrisk mixer, slå smöret och sockret tills det är lätt och fluffig; slå i vanilj.
  4. Knidering med händerna, tillsätt gradvis mjöl och saltblandning i den krämda blandningen tills du har en styv deg som kan rullas. Överarbeta inte degen.
  5. Vrid degen ut på en mjölad yta och klistra eller rulla ut den till 1/4 tum tjocklek.
  1. Klipp degen i rutor - eller annan form, om du vill - och sticka dem på flera ställen med en gaffels tandar. Placera kakorna på ett obearbetat (eller pergamentpapperfodrad) kakan.
  2. Baka i den förvärmda ugnen i ca 15 minuter eller tills det är guldbrunt. Kyl och lagra i lufttäta behållare.

Choklad-Dipped Shortbread: I en mikrovågssäker skål, kombinera 1 kopp halvkaka chokladflis med 2 tsk kortslutning. Mikrovågsugn avtäckt på 100% ström i ca 1 1/2 minuter, eller tills smält. Rör chokladen tills den är jämn. Doppa hälften av varje shortbreadkaka i smält choklad och lägg dem på vaxpapper tills chokladet har satt. Stryk chokladbeläggningen med finhakade nötter, krossade godisrottor eller bitar innan den är inställd om så önskas.

Lägg till olika ingredienser, som lönnflingor eller hackade nötter , eller gör chokladbröd med tillsats av kakao.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 367
Totalt fett 25 g
Mättat fett 14 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 54 mg
Natrium 536 mg
kolhydrater 33 g
Kostfiber 3 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)