Sour Mushroom Soup Recept (Slovak Machanka)

I den slovakiska / ukrainska / carpatho-Rusyn-ortodoxa kristna traditionen är sursmampssoppa , eller machanka / mačanka , en köttfri soppa som serveras på julafton, men även när det är dags att fasta, som Advent and Lent.

Det är en stor soppa gjord med träsyrade torkade svampar som måste rekonstitueras genom blötläggning över natten, så planera i enlighet med detta.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lägg i en medium skål 2 ounce torkade svampar och 2 koppar varmt vatten. Skydda med plast och låt suga över natten. Nästa dag, ta bort svampen från blötläggningsvätskan utan att störa sedimentet i botten och hugga dem i små bitar.
  2. I en stor kruka, häll försiktigt i blötläggningsvätskan utan att störa sedimentet i botten, den hackade svampen, 4 koppar vatten, 1 helt skalad medellök och salt och peppar efter smak. Koka upp, minska värmen och låt svalna 1 1/2 till 2 timmar eller tills svampen är öm. Ta bort lök och tillsätt 3/4 kopp surkåljuice eller smaka på.
  1. I en liten stekpanna, bruna 1/4 kopp mjöl i 1/4 kopp olja tills en mörkbrun roux uppnås och tillsätt till soppa, whisking till jämn. Häll blandningen av 1/2 kopp mjöl och 1 kopp vatten genom att tillsätta en liten varm soppa in i den, vispa till jämn. Häll den härdade blandningen genom en sil tillbaka i den heta soppen, omrör hela tiden.
  2. I en stor stekpanna lägg 1 till 2 msk canolaolja och brun, 1 stor tunnskivad lök tills mörkbrun och karamelliserad. Avsätta.
  3. När du är redo att servera, lägg till bruna lökar till soppa, blanda väl. Häll i en uppvärmd soppture eller ladle i uppvärmda soppskålar.

Slovakisk svampsoppa i den katolska traditionen

På julafton är soppkursen för slovaker som är katoliker typiskt kapustnica , en surkålssoppa med svamp, vitlök, karamell, paprika, muskotnöt, lök och äpplen eller plommon för en hints av sötma. När soppen serveras på en fast dag, läggs fläsk och korv till matlagningskanna.

I den östra delen av Slovakien kallas den jucha och är endast tillverkad av surkåljuice blandad med torkade ärter, plommon och kan på fästande dagar innehålla korv. Där köket har påverkats av den ortodoxa kristna traditionen i Ukraina är den känd som mačanka (även stavad machanka ) som i ovanstående recept.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 238
Totalt fett 14 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 670 mg
kolhydrater 27 g
Kostfiber 4 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)