Sensationell sesam i kinesisk matlagning

Sesamens härligt nutty smak ökar många kinesiska rätter

Sesam är en av de äldsta frön man känner till. Tänkt att ha sitt ursprung i Indien eller Afrika, den första skriftliga skivan av sesam går tillbaka till 3000 f.Kr. Enligt Assyrian-mytologin går sesamens ursprung tillbaka ännu längre. Det finns en charmig myt om gudarna som suger ihop sesamfrövinet natten innan de skapade jorden. Referenser kan hittas för babylonierna med hjälp av sesamolja, och till egyptier som odlar sin egen sesam för att göra mjöl.

Självklart har Persien, födelseplatsen för 1001 arabiska nätter ( "Open, Sesame!") Länge varit kunniga för fördelarna med sesam. Ancient Persians litade på det både som en mat och för dess medicinska egenskaper.

När upptäcktes sesamolja?

Längre öst är det oklart när sesam först hittade sin väg till Kina. Några källor hävdar att kineserna använde sesamolja i sina lampor så långt tillbaka som 5000 år sedan, medan andra statliga sesamfrön introducerades i Kina för 2000 år sedan. Det är antagligen sant att de gamla förlitade sig först på sesamväxten för att ge olja och upptäckte först senare sitt värde som en matkälla. I Oxford Companion to Food avslutar Alan Davidson att sesam "... förmodligen infördes i Kina tidigt under den kristna eran, men det första fasta beviset på det i Kina är från slutet av 5: e århundradet."

Medan de exakta omständigheterna kring sesamens ankomst till Kina kan gå förlorade för historien är det ingen tvekan om att det idag är en grundsten för kinesisk mat .

Rostad sesamfrön sprinklas på sallader, sesampasta läggs till såser, och härligt aromatisk sesamolja används för att smaka allt från dips till marinader.

Sesamolja

Denna gulfärgade aromatiska olja, gjord av pressade och rostade sesamfrön, är en populär ingrediens i kinesisk matlagning.

Det är dock inte som matolja, eftersom smaken är för intensiv och det brinner ganska lätt. Försök att lägga till sesamolja till marinader, salladsdressingar, eller i slutstadiet av matlagning. Recept kräver ofta några droppar sesamolja som drizzles på en maträtt precis innan de serveras.

En anteckning: Den icke-rostade sesamoljan som du ibland hittar i stormarknader och hälsokostaffärer är inte ett bra alternativ för den sesamolja som används i asiatisk matlagning. Som med sesampasta är skillnaden att asiatisk olja pressas från rostade sesamfrön. Den lättare oljan finns i indisk matlagning, medan asiatiska länder gynnar den mörkare sorten. Sesamolja kommer att behållas i flera månader om den förvaras på en sval, torr plats. Det bästa varumärket är Kadoya sesamolja från Japan.

Förutom användning i matlagning finns sesamolja i holistiska preparat för allt från att behandla infektioner för att stimulera hjärnaktiviteten. Det antas också innehålla antioxidanter.

Sesampasta

Det är omöjligt att göra rättvisa till den rika aromen och smaken av sesampasta. I färg och konsistens liknar det jordnötssmör, som ofta rekommenderas som ersättare. Rastning av sesamfrön för att göra sesampasta är en tidskänd kulinarisk teknik, vilket ger pastaen en annan smak än Medelhavet tahini , som är gjord av rostat frön.

Sesampasta säljs vanligtvis i glasburkar. Det finns flera bra kinesiska märken på marknaden. Bli inte förvånad när du öppnar burken för att upptäcka att sojabönoljan som användes i pastan har separerat och bildat ett lager på toppen med den fasta pastaen nedan. Rör oljeskiktet tillbaka i pastan. När en gång öppnats bör sesampasta lagras i kylskåpet, där det kommer att vara i flera månader.

Dieters notera: sesam pasta är ganska hög i kalorier-nästan 200 i tre matskedar. Å andra sidan kräver ett recept normalt bara några få teskedar.

Sesamfrön

Frön från sesamplanten ( Sesamum Indicum att använda sitt vetenskapliga namn) finns i många asiatiska rätter. Kryddpastakonsoler med sesamfrön förbättrar indiska rätter och sesamfrön spelar en roll i japansk vegetarisk matlagning.

I Kina används sesamfrön för att smaka på kakor, kakor och populära efterrätter såsom sesamfrönbollar och stekt vanilj. Du hittar dem också i salta rätter.

Både svartvita sesamfrön används i kinesisk matlagning. (Den tredje sorten av beigefärgade sesamfrön är inte lika populär). Som sesamolja har vita sesamfrön en nutty smak, medan svarta sesamfrön smakar mer bittert. Men om ett recept kräver att vita eller svarta frön ofta har mer att göra med utseendet på en maträtt än smak.

Vita sesamfrön rensas nästan alltid innan de används. Det finns olika åsikter om värdet av rostning av svarta sesamfrön, eftersom det kan accentuera den bittra smaken - låt dina smaklökar fatta beslutet. Eftersom sesamfrön innehåller en hög procentandel olja, är det bäst att förvara dem i kylskåpet om du planerar att hålla dem i mer än två eller tre månader. Annars kan de hållas i en täckt burk vid rumstemperatur. Kontrollera under alla omständigheter och se till att de inte luktar illa innan du använder dem.

Sesamfrön är en näringsrik guldminnehaltig mineralhalt och innehåller två proteiner som normalt inte finns i andra vegetabiliska proteiner. För personer med mjölkallergi, ger sesamfrön en alternativ källa till kalcium.

Recept med sorter av sesam