Sesam Seed Dessert Balls

Sesamfröbollar har alltid varit en av de mest populära efterrätterna i Kina och Taiwan. Du kan se taiwanesiska gatuförsäljare som säljer dessa sesamfröbollar både på gatan och på nattmarknaden. Du kan också köpa sesamfröbollar i Dim Sum restauranger.

De äkta autentiska sesamfröbollarna brukar använda en söt röd bönafyllning men du kan byta ut detta med sesamfyllningar eller till och med en jordnötsfyllning om du vill. Den viktigaste matlagningspetsen för denna efterrätt är att aldrig använda en hög temperatur för att steka sesamfrönbollarna. Den ideala temperaturen för stekning är 120 grader C, vilket är ca 248 grader F. Orsaken att inte använda höga temperaturer när stekning är hög temperatur kommer att orsaka att sesamfrönbollarna öppnas och orsakar att fyllningarna läcker, vilket är långt ifrån idealisk.

Denna efterrätt serveras bättre medan den fortfarande är het och den är inte lämplig för förvaring i kylskåpet. Helst, när det väl har lagts, försök att äta det så fort som möjligt för den bästa smaken för dessa sesamfrönbollar.

Var försiktig när du friterar sesamfrönbollarna.

Obs! Detta är ett av de svårare kinesiska recepten. Problemet kommer under stekning - sesamfröbollarna måste vridas kontinuerligt för att expandera. Det krävs övning att skickligt manövrera bollarna i den heta oljan. Även med träning kan du inte ha de perfekt formade stora sesamfröbollarna som säljs på kinesiska bagerier.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en wok eller djupgående, kraftig kastrull, förvärm oljan för fritering till 350 grader F. Se till att det finns minst 3 tum olja i wok. Sprid sesamfrön över en bit vax eller pergamentpapper. Placera en liten skål med vatten vid sidan av sesamfrön.
  2. Lös det bruna sockret i 1 kopp kokande vatten.
  3. Placera rismjölet i en stor skål. Gör en "brunn" i mitten av skålen och tillsätt det upplösta socker- och vattenblandningen. Rör tills du har en klibbig, karamellfärgad deg och tillsätt så mycket av kvarvarande 1/3 kopp kokande vatten efter behov (lägg inte till vattnet om det inte behövs).
  1. Knippa av en bit deg ungefär lika stor som en golfboll. Använd din tumme för att göra en djup indryckning i degen och sedan tummen och indexera fingrarna i båda händerna för att bilda degen i en kopp. Rul 1 nivå tesked av söt röd bönpasta i en boll. Placera den röda bönpastaen i hålet och form degen över toppen för att täta. Det är viktigt att se till att den röda bönpastaen är helt täckt. Fortsätt med resten av degen.
  2. Doppa en boll i den lilla skålen med vatten (detta kommer att hjälpa sesamfrön hålla sig till bollen). Rulla bollen över sesamfrön. Upprepa processen med resten av bollarna.
  3. Fritera sesamfröbollarna, några i taget, i den heta oljan.
  4. När sesamfrön blir ljusbruna (ca 2 minuter), använd baksidan av en spatel eller en stor skänk för att försiktigt trycka bollarna mot sidan av wok eller kastrull. Fortsätt att applicera tryck då bollarna blir gyllenebruna och expandera till ungefär 3 gånger sin normala storlek.
  5. Töm de friterade sesamfröbollarna på pappershanddukar. Servera varma. Om du förbereder dig framåt, kyl och värm bollen tills de blåser upp igen.


Redigerad av Liv Wan