Vad är sesamolja?

Sesamolja uttrycks från utsädet av sesamplanten. Det finns flera sorter på marknaden idag, som alla erbjuder unika matlagningsegenskaper och smaker. Sesamoljor är en vanlig ingrediens i asiatisk mat men har också börjat få popularitet i USA.

Sesamolja värderas inte bara för dess smak utan även dess höga antioxidanthalt. Sesamfrön innehåller en stor mängd vitamin E, som är fettlöslig och behålls i oljan när den uttrycks.

Sesamolja

Varje sort sesamolja har egenskaper som gör den lämplig för olika typer av matlagning. Se till att du vet vilken typ av sesamolja som ska användas för ditt recept för att garantera maximal smak.

Inköp och lagring av sesamolja

Raffinerade och orefinerade sesamoljor kan hittas i närheten av andra matoljor, såsom olivolja, i mataffären. Större livsmedelsbutiker, specialbutiker och naturliga livsmedelsaffärer kommer sannolikt att bära ett bredare urval av sesamoljor. Organisk sesamolja kan också ofta hittas i avsnittet om organiska ingredienser i större livsmedelsbutiker.

Rostad sesamolja finns sannolikt i asiatisk eller etnisk ingrediensgång i de flesta livsmedelsbutiker. Det säljs vanligtvis i små flaskor, eftersom det är mycket starkt aromatiserat och endast lite används i taget.

Eftersom sesamolja har en hög mängd antioxidanter, kan den lagras under långa perioder innan den blir rancid. Oavsett, olja bör alltid lagras på en sval, mörk plats, bort från solljus. Förvara alltid olja i en lufttät behållare för att förhindra exponering för syre, insekter och andra skräp. Det finns ingen slutgiltig guide för hur länge sesamoljan kommer att förbli frisk, eftersom den i hög grad bestäms av olika lagringsförhållanden. Om din sesamolja när som helst utvecklar en avfärgad färg eller arom, ska den kasseras.