Låg-Natrium Sojasås Substitut

Denna sojasausbyte smakar inte exakt som den riktiga saken, men det gör ett smakligt alternativ för alla som försöker minska saltmängden i kosten. Kinesisk matlagning kan vara ett mycket hälsosamt sätt att äta, men mängden natrium i många rätter är på högsidan. Lyckligtvis kan mängden natrium i de flesta kinesiska rätter lätt ändras. En enkel plats att börja är med sojasås som används i många olika recept.

Detta enkla recept ger ungefär 1/3 kopp, eller tillräckligt för att förbereda cirka två måltider.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera alla ingredienser. Vid denna tidpunkt kan du antingen använda såsen som den, och lämnar i en timme för att ge smakerna en chans att blanda eller koka vätskan tills den sänks med hälften, ca 3 matskedar.
  2. 2. Förvara i en sluten behållare i kylskåp. Använd såsen inom 3 till 4 dagar.


Nötkött med nötkött (25 procent mindre salt) ger denna sojasås ersättningsrecept mellan 12 och 13 mg natrium per matsked, ca 25 mg per matsked om du koka ner såsen och minska den med hälften.

För att sänka natriumtalet ytterligare, använd en natriumfri köttbuljong.

För att göra detta recept vegetarian, ersätt vegetabilisk buljong för köttbuljongen. Var bara medveten om detta kommer att förändra smaken något, så försök lite tills det smakar som du föredrar.

Bonus: Denna sojasås är glutenfri så länge den är gjord med:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 23
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 25 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)