Romeritos: Mexikanska gröna för ditt semesterbord

Vad de är och hur man förbereder dem

Romerito , en växt i Suaeda- släktet, är ett av ett antal näringsrika, vildväxande ätbara växter som konsumeras i Mexiko sedan pre-spansktiden. Romeritos är vanliga som semesterpris (jul och lån) i den centrala delen av landet och äts oftast i molesås , men kan också beredas på ett antal andra sätt.

Vad är Romeritos och var kommer de ifrån?

Romeritos faller i kategorin av vilka mexikaner som kallar quelites , ätbara växter som ofta sprider sig frivilligt - ogräsliknande - i traditionella jordbruksfält.

Dessa anbud, gröna gröna var historiskt en viktig källa till näringsämnen för mexikanska jordbruksfamiljer i början av varje växtsäsong, medan de odlade grödorna som majs och bönor ännu inte var klara för skörden. Vissa quelites kan ätas råa, medan andra, som romeritos, alltid kokas. Under de senaste decennierna har förbrukningen av quelites minskat drastiskt. Detta är olyckligt, eftersom de är läckra, mångsidiga och rik på fiber och näringsämnen som mineraler (järn och kalium) och vitaminer (som A och C).

Även om det är relativt lätt att laga mat (om det är sautat, ångat eller kokt), är romeritos lite mödosamt att förbereda. De färska löven måste noggrant plockas över, och hårda stammar och eventuella skadade eller missfärgade delar kasseras. De rena delarna sköljs sedan flera gånger för att tvätta bort eventuella sand- eller jordpartiklar.

Observera att även om romerito-växten ytligt liknar örtrosmarin i både utseende och namn ("romerito" vs "romero" på spanska), är de två arterna inte relaterade och definitivt inte utbytbara i kulinarisk användning.

Romerito är mer öm än rosmarin, och det är inte aromatiskt. Rosemary härstammar i Medelhavet och används som en krydda, medan romerito är infödd till Nordamerika och konsumeras som en grönsak.

Var kan jag hitta Romeritos?

Romeritos växer vanligen i myrmark, vilket ger dem en något naturlig salt smak.

Numera är det viktigaste området för kommersiell odling av denna växt den södra delen av Mexico City, en stor jordbrukszon. Växten tar cirka 60 dagar för att uppnå mognad, så fröna sås i oktober för att skördas för decemberhelgen. De skurna romeritosna säljs, antingen i vikt eller med "handfuls", överallt från traditionella, rustika marknadstillstånd till moderna stormarknadsprodukter.

Utanför Mexiko kan romeritos ibland hittas i områden med stora mexikanska populationer (särskilt sydvästra USA), men de flesta av oss har förmodligen inte lätt tillgång till denna läckra gröna gröna. Lyckligtvis har spenat en liknande smak, färg och konsistens, så vi kan fortfarande njuta av traditionella romerito recept genom att ersätta ny baby spenat för den ursprungliga ingrediensen.

Hur förbereder jag mina Romeritos?

Om du är lycklig att få tillgång till riktiga romeritos, planerar du att ta dig tid att noggrant välja över ditt köp och ta bort allt utom de anbuda gröna stjälkarna och löven. Skölj dem upprepade gånger för att säkerställa att eventuella grus elimineras. Lägg inte till salt i maträtten när du lagar mat testa rätt innan du serverar och lägg till en liten mängd om det är nödvändigt (vilket det förmodligen inte kommer att vara eftersom romeritos är naturligt salta).

Om inga faktiska romeritos finns tillgängliga, var god att ersätta baby spinat eller något liknande lättsmakat bladgrönt. Ta bort och töm några tuffa stammar och tvätta och torka noggrant bladet innan du börjar laga mat. Skär några stora löv (över 4 inches lång) i mindre bitar.

Sätt att laga Romeritos