Marockanskt Kefta Tagine Recept

En favorit av både barn och vuxna, Kefta Mkaouara (eller Mkawra ) är en presentation av petit, körsbärstora köttbullar i en mysig hemlagad tomatsås. Traditionellt är denna berömda marockanska maträtt tillagad i en tagine, som låter jordisk smak, men en djup, bred stekpanna eller holländsk ugn fungerar bra. Ägg läggs ofta till maträtten i slutet av tillagningen; De får lov att pocha tills de vita sattes. Den slutliga presentationen är komfortmat som ber dig att doppa direkt med crusty marockanskt bröd .

De välskötta köttbullarna är lätta att göra, men en uppsättning extra händer kommer att göra ett kortare arbete i detta steg. Planera att börja simma såsen medan du formar med kefta , som kan tillverkas av marklamm, nötkött eller en kombination av de två. Ett ägg används inte traditionellt som bindemedel, men om ditt kött är extra magert, fortsätt och använd en. På samma sätt används brödsmulor normalt inte som fyllmedel, men om du föredrar mjukare, svampig konsistens till dina köttbullar, kan en halv kopp eller så tillsättas.

Vissa versioner av Kefta Mkaouara inkluderar lök och lite grön paprika i tomatsåsen; om du vill inkludera dem eller inte.

Vad du behöver

Hur man gör det

Börja matlagning tomatsås

  1. Skala, frö och hugga tomaterna eller om de är mycket mogna, skär tomaterna i hälften, frö dem och riv dem .
  2. Blanda tomaterna med 1 medium lök hackad fint (om du använder) och resten av såsingredienserna (1 1/2 tsk paprika, 1 1/2 tsk kummin, 1 1/2 tsk salt, 1/4 tsk svartpeppar, 3 matskedar finhackad persilja, 3 matskedar finhackad koriander, vitlök, olivolja och 1 laurblad) i basen av en tagine eller i en stor, djup stekpanna. Täck och sätt till en simmer över medium-låg till medelvärme. (Obs! Om du använder en lera eller en keramisk tagine på en annan värmekälla än gas, var noga med att placera en diffusor mellan tagine och brännare.)
  1. När du har simmerat, minska värmen lite och låt såsen simma försiktigt, minst 15 till 20 minuter, men längre om du vill, innan du lägger köttbullarna.

Gör Kefta köttbullar

  1. Kombinera alla kefta ingredienser: nötkött eller lamm, 1 medium finhackad lök, grön paprika, 1 till 2 tesked paprika, 1 tsk kummin, 1 tesked salt, malda kanel, 1/4 tsk svartpeppar, cayennepeppar, hackad färsk persilja och hackad färsk koriander .
  2. Använd dina händer för att knäda i kryddor och örter, forma kefta-blandningen i mycket små köttbullar, storleken på stora körsbär - ca 3/4 tum i diameter.
  3. Lägg till köttbullarna (och chili peppar, om de används) till tomatsås, tillsammans med lite vatten - 1/4 kopp är vanligtvis tillräcklig - och täcka. Koka i ca 30 till 40 minuter, eller tills såsen är tjock.
  4. Lägg ägget till köttbullarna utan att bryta äggulorna; täck och koka i ytterligare 7 till 10 minuter, eller tills äggvitorna är fasta och äggulorna bara är delvis inställda.
  5. Garnera om så önskas med persilja eller koriander, och servera omedelbart.

Kefta Mkaouara serveras traditionellt från samma maträtt där det var beredd, med varje person som använde crusty marockanskt bröd för att skaka upp köttbullarna från sin egen sida av maträtten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 712
Totalt fett 47 g
Mättat fett 14 g
Omättat fett 25 g
Kolesterol 315 mg
Natrium 1 477 mg
kolhydrater 34 g
Kostfiber 8 g
Protein 42 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)