Kyckling Bastilla

Kycklingbastilla är Marockos berömda kycklingpai. Ett ljust, krispigt warqa bakverkskal döljer kryddig saffranhönan, kryddig omelettfyllning och en krispig toppning av stekt mandel sötad med orange blommvatten . Ett garnering av pulveriserat socker och kanel kompletterar den fantastiska blandningen av smaker.

Detta autentiska recept tar lite tid att förbereda, men det är väl värt ansträngningen. För hur man monterar bastillan steg för steg, se hur man gör kycklingbastilla .

Gör bastilla en dag eller mer i förväg och kyl eller frys till baka. Om du gillar att göra denna kycklingversion kanske du vill ge s eafood bastilla ett försök.

Vad du behöver

Hur man gör det

Koka kycklingen

 1. Blanda kycklingen med lök, kryddor, smör och olja i en tungbottnad lagergryta eller nederländsk ugn . Täck och koka över medium till medelhög värme, rör om och om i ca 1 timme, eller tills kycklingen är mycket öm och faller av benet. Lägg inte till vatten och var försiktig så att du inte bränner kycklingen eller såsen eftersom det förstör skålen.
 2. Överför den kokta kycklingen till en tallrik och reducera såsen i potten tills de flesta vätskorna har förångat och löken bildar en massa i oljan. Rör ibland och justera värmen efter behov för att förhindra bränning.
 1. Medan såsen minskar och kycklingen fortfarande är varm, plocka köttet av benen och bryta det i små 2-tums bitar. Rör i flera skedar av lökblandningen, täck köttet och lägg åt sidan.

Koka äggfyllningen

 1. Överför de återstående reducerade lökarna och oljan till en stor stekpanna. Tillsätt korianderna och låt simrera i 1 till 2 minuter.
 2. Lägg till de slagna äggen och laga mat som om du skulle ha en omelett eller äggröra. Var tålamod, eftersom det tar upp till 10 minuter för ägg att sätta. Vissa oljeseparation från ägget är okej. Ställ in äggfyllningen åt sidan.

Gör Almond Topping

 1. Värm 1/2-tums vegetabilisk olja i en stekpanna över medium värme i ca 5 minuter, eller tills oljan är varm. Testa oljan genom att släppa i en mandel. Om små bubblor snabbt stiger runt mandeln inom några sekunder är oljan klar. Om oljan kokar och spricker omedelbart, är det för varmt.
 2. Stek mandlarna i satser, omrör hela tiden tills de är guldbruna. Så snart mandlarna är rik färgade, överför dem till en bricka lined med pappershanddukar att dränera och svalna. Stekta mandlar fortsätter att mörka lite efter stekning, så var försiktig så att de inte brinner medan de är i oljan.
 3. När mandlarna har svalnat helt, pulsar dem i en matberedare tills de är finmalda. Lägg dem i en blandningsskål och arbeta med dina händer i pulveriserat socker, orange blommvatten och mjukat smör. Avsätta.

Montera Bastillen

Se hur man gör kycklingbastilla för foton som visar monteringsprocessen.

 1. Generöst olja en 14-tums eller större runda pan. Om du inte har en rundpanna, arbeta på en oljad platt bakplåt eller stor tallrik, och forma en cirkulär paj så mycket du kan.
 1. Pensla smält smör på varje ark av warqa eller phyllo deg när du arbetar. Om du använder phyllo, var försiktig så att den hålls täckt med plast som du arbetar eftersom det torkar ut mycket snabbt.
 2. Överlappa tre eller fyra enkla lager warqa (glänsande sida ner) - eller dubbla lager av phyllo deg - cirkelformat, så att de inre halvorna av bakverket överlappar varandra i mitten och överskottet deggardiner över kanterna på pannan. Smörj varje lager av deg.
 3. Placera en smörgad 12-tums cirkel av warqa , eller två 12-tums smörjda cirklar av phyllo, i mitten av pannan. Detta bildar kakans botten.
 4. Täck den 12-tums cirkeln med kycklingfyllningen och fördela äggfyllningen över kycklingen.
 5. Överstägg ägget med en annan smörgad 12-tums cirkel av warqa (glänsande sida upp) eller två 12-tums smörjda cirklar av phyllo. Sprid mandelens toppning över det här lagret av deg.
 6. Vik den överflödiga degen upp och över mandlarna för att bifoga kakan. Placera och släta alla skrymmande områden.
 7. Borsta smör på de vikta kanterna av deg och toppa med 3 mer överlappande lager warqa (glänsande sida upp) eller phyllo, borsta smör på varje lager. Vik ned kanterna av degen och försiktigt klistra in dem under pajen, forma och forma bastillen när du går.
 8. Använd dina händer för att sprida äggulan över toppen och sidorna av cirkeln. Lätt olja bastillan på samma sätt.
 9. Bastan är nu klar för bakning. Den kan täckas i plast och förvaras i kylskåp i upp till 1 dag, eller i frysen i upp till 2 månader.

Baka Bastillen

 1. Förvärm ugnen till 350 F (180 C). Olja en platt bakplåt.
 2. Placera bastillan på oljat bakplåt i mitten av ugnen och baka i 30 till 40 minuter, eller tills det är djupt guldbrunt. Observera att en bastilla placerad i ugnen direkt från frysen tar upp till 1 timme att baka.

Garnera och servera

 1. Belägga bastillaen generöst med siktat pulveriserat socker. Sifta kanel på toppen av sockret, eller använd kanel för att dekorera toppen av pajen.
 2. Servera omedelbart.