Allt om leeks

Köpa, lagra och laga mat med purjolök

Purjolök är en öm, ätbar medlem av liljfamiljen. De har en mild lök smak med en lite söt kant och ser ut som monstrously övervuxna gröna lökar (aka scallions). De används inte så mycket i USA som de är i Europa, men de borde vara. De är mångsidiga, i säsong för en fin lång sträcka och håller sig väldigt snyggt när de är hemma från marknaden.

Läckra sätt att använda leeks

I många recept kan du helt enkelt använda purjolök i stället för lök för en lite sötare, mildare lök smak.

Ju mer mild smak är särskilt bra i soppor. Liksom scallions använder många människor bara de vita och väldigt ljusa gröna delarna av purjolök, och reserverar de mörkgröna delarna för lager eller buljong. I allmänhet är det vägen att gå. De mörkare gröna delarna kan vara ganska välsmakande, men när de kokas långsamt och långsamt tills de är smältande ömma (som för fyllningen för dessa dumplings).

Eller prova på dessa purjolökta kreationer:

När är leeks i säsong?

Leta efter purjolök på hösten, vintern och till våren. Liksom många av sina lökbröder är de ganska hjärtliga och kan stå ut med ett antal växande förhållanden.

Hur man letar efter de bästa porrerna

Leta efter smala, raka, fasta purjolök med löv som står uppåt. Purjolök mer än 1 1/2 tum bred tenderar att ha tuffa inre kärnor med liten smak. De översta gröna löven ska se färska ut - undvik läckor med visade eller gulnande toppar.

Det bästa sättet att lagra purjolök

Förvara porre löst i plast i kylskåp. Super fräscha purjolök från en jordbruksmarknad kommer att hålla upp till tio dagar; annars är 5 dagar en bra tumregel.

Hur man rengör purjolök

Det finns ett par sätt att rengöra purjolök .

Hur man höjer läckor

Purjolök handily kommer med sitt eget handtag för att hålla fast vid att hugga eller skära dem. Låt de mörkgröna bladen fästas för att hålla dessa långlökliknande grönsaker på plats medan du skär dem. Se den här steg-för-steg-guiden för att hugga eller skivas porrer.