Historia och Typer Ancient Chinese Tea

Olivia Yang öppnar med orden i teatronen med orden: "Det kinesiska folket är utan tvekan de som förstår teets natur." Det är svårt att överdriva betydelsen av te i den kinesiska kulturen. På olika punkter genom historien har Kinas nationella dryck utsetts som statsvaluta och används som kontanter.

Origins of Tea

Medan hänvisningar till te i kinesisk litteratur går tillbaka cirka 5000 år är ursprunget till teets användning som en dryck oklart.

Ancient folklore placerar bryggans skapelse 2737 BC när en Camellia blossom drev i en kopp kokt dricksvatten som tillhör kejsaren Shen Nung. De flesta forskare tar emellertid en referens i Erh Ya, en gammal kinesisk ordbok, daterad ca 350 f.Kr.

Ursprungligen var te värderat för sina medicinska egenskaper . Det har länge varit känt att te aids i matsmältningen, varför många kineser föredrar att konsumera det efter sin måltid. (En annan intressant bieffekt för rökare är att te förhöjer utsläpp av nikotin från kroppen.) Höjden av tedryck till en konstform började på 8-talet, med publiceringen av Lu Yu's "The Classic Art of Tea". Den högt uppskattade poeten och den tidigare buddhistiska prästen hade strikta uppfattningar om rätt procedur för att brygga, steppa och servera te . Till exempel var endast vatten från en långsam rörelse godtagbar, och tebladen måste placeras i en porslinskål.

Den perfekta miljön för att njuta av den färdiga produkten var i en paviljong bredvid en vattenlilja damm, helst i sällskap med en önskvärd kvinna. (För att vara rättvis innehöll hans arbete också flera praktiska tips för tillverkning av te, varav många fortfarande används idag).

I århundradena efter publiceringen av Yu-arbetet spredes te popularitet snabbt i hela Kina.

Inte bara blev te dricks vara ett passande ämne för böcker och dikter; Kejsare skänkte gåvor av te på tacksamma mottagare. Senare började tehus börja dotta landskapet. Medan kineserna aldrig har utvecklat en ritualistisk ceremoni kring te-dryck som liknar den japanska teceremonin, har de en hälsosam respekt för sin roll i deras dagliga liv.

Typer av te

Tea aficionados är ofta förvånad över att lära sig att allt te kommer från samma källa: Camellia Sinensis bush . Medan det finns hundratals sorter av kinesisk te, faller de flesta i fyra grundläggande kategorier. Beräknat för att ge de största hälsofördelarna, är vitt te tillverkat av omogna teblad som plockas strax innan knopparna är helt öppna. Gröna te fermenteras inte under bearbetningen och bibehåller sålunda tebladens ursprungliga färg. Det mest kända gröna teet är det dyra Dragon Well teet, som odlas på bergen i Hangzhou.

Även känt som "rött te" är svart te framställd av jästa blad, som står för sin mörkare färg. Populära sorter av svart te inkluderar Bo lei, ett kantonesiskt te, ofta druckit med dim sum och slutar - en mildare te favoriserad av äldre.

Slutligen är oolongtej delvis fermenterade, vilket resulterar i ett svartgrönt te.

Exempel på oolongte är Soi sin, en bitter smakande brygga som odlas i Fukienprovinsen.

Det finns också en fjärde kategori som kallas "doftande te", gjord av att blanda olika blommor och kronblad med gröna eller oolong-te. Den mest kända bland dessa är jasminte . Och vitt te , tillverkat med orörda teblad som fortfarande är täckt med en dun, silverfärgad fuzz, blir ganska populär.

Medan de flesta av oss varken har en paviljong eller en lilja damm som ligger bekvämt i vår bakgård, kan vi fortfarande njuta av vår förkärlek för denna århundraden gamla dryck. Med lite övning är det lätt att brygga den perfekta kopp te. Och blivande förtrollare som undviker tepåsar kan finslipa sina färdigheter i tasseomancyens konst (läsa teblad) .