Vad är urt i bryggningsprocessen?

Att lägga smakfonden för en bra homebrew

Wort är en bryggbete som i huvudsak betyder ojäst öl. Det är öl innan det är öl som vi dricker. För homebrewers är det viktigt att förstå vad urt är och hur det påverkar öltillverkningen .

Vad är urt?

Många saker måste hända i bryggningsprocessen innan vi till och med kommer till jäsningsfasen, vilket är när öl faktiskt blir öl. Allt börjar med att göra vorten, vilket ger ölen sina grundläggande smaker, inklusive de av korn och humle som bryggeriet receptet kräver.

Tänk på örten som en "ölstart". Det är den söta, malty vätskan som börjar genom att omvandla stärkelsen av malda korn till socker (processen med mashing). Varmvatten läggs till denna mos så att enzymerna kan slutföra omvandlingen från stärkelse till socker. Detta är våran.

Göra smaken

Urten går sedan igenom en process som kallas lautering . Under detta stadium separeras kornskalorna och andra fastämnen från den flytande öronen.

Obs! Homebrewers kommer ofta hoppa över mashing och lautering steg genom att börja med ett flytande malt extrakt.

Den resulterande urten - som nu är ren, sugerös vätska som kan vara så mycket som 90 procent vatten - är nu redo för bryggning. Urens färg är vanligen densamma som slutprodukten.

Enligt Oxford Companion to Beer (en viktig bok för alla bryggerier) kan kolhydrat och sockerinnehåll på detta stadium se ut så här:

Detta är en allmän guide och kommer att variera baserat på de korn som används i mashreceptet.

Varje korn kommer att tillföra olika egenskaper till den färdiga ölens smak. Genom att använda råg i en råg kommer IPA till exempel att ge den en spicier smak medan havre som används för havregrynströjor kommer att ge en mjuk, något krämigare smak.

Koka vorten och tillsätta humle

Urten måste kokas eller den kommer att förbli instabil. Kokning är ett viktigt steg eftersom det steriliserar vätskan och stoppar stärkelsen till sockerkonvertering.

Humle läggs också till flytande urt under kokning. De tjänar några funktioner, men det primära syftet är att lägga till de slutliga smakerna till den öl som arbetar. Humle läggs ofta till kokande urt i tre steg:

  1. Bittering humle läggs först för att balansera sötnosen av sugary wort. Dessa ges vanligen en timme i kokande urt.
  2. Humle som är mer blommiga, jordnära och / eller citrusa i karaktär tillsätts rätt ungefär 15 minuter före kokpunkten för att lägga till önskade smaker till öronen. Dessa betraktas ofta som "smakämnen" humle.
  3. Slutligen läggs slutthoppen i slutet av koka eller direkt efter det att det är gjort. Innehållet hos dessa humle är att lägga till arom till öronen.

Efter kokning kyls denna nu smakade urt. Den är färdig för att jästen skall tillsättas och för att jäsningsprocessen ska börja.

> Källa:

> Oliver G, Colicchio T. Oxford Companion to Beer. New York, NY: Oxford University Press; 2011.