Dragon Boat Festival Legends and Recipes

Dragon Boat Festival Legends, Traditions, och ett recept för Zongzi Dumplings

Det finns få platser mer spektakulära än en båtflotta som är inredd för att se ut som drakar som racerar till mållinjen, paddlarna flyter sina årar i en flytande rörelse medan trummisen tappar ut en stadig rytm. När det är praktiskt taget okänt utanför det kinesiska samhället, hittar du idag entusiastiska folkmassor som jublar på racers som deltar i drakebåtfestivaler överallt från Rom, Italien till Seattle, Washington.

Men drakebåtfestivalen är mycket mer än en atletisk händelse. Det är den tredje största festivalen i den kinesiska kalendern, efter vårfest och midhöstmånens festival. Och som dessa två andra traditionella helgdagar spelar mat en viktig och symbolisk roll i festligheterna.

Dragon Boat Festival och Qu Yuan

Den populäraste berättelsen om festivalen handlar om livet och döden hos en av Kinas mest kända medborgare. Qu Yuan var både en statsman och Kinas första kända poet. Under sin livstid tjänstgjorde han som lag- och förordningsminister för hans hemstat Chu i södra Kina. Tyvärr bodde Qu Yuan under Warring States perioden (481-221 f.Kr.), när större, mer kraftfulla stater försökte konsolidera sin makt. En av dessa stater, Qin i norr, var fast besluten att kontrollera staten Chu. Qins ledare gav kungen av Chu en fredsfördrag att underteckna, som de inte hade för avsikt att hedra.

Misstänkt för deras motiv, rådde Qu Yuan kungen att inte underteckna fördraget. Tyvärr var konungen hotad av Qu Yuans statur och trodde att poeten försökte få större politisk makt i regeringen. Inte bara undertecknade han fördraget, men han förbjöd Qu Yuan till en avlägsen region i Hunan-provinsen.

Så småningom blev Chu besegrad av det starkare Qin-staten.

Det anses att nyheterna om Chu's nederlag förstörde Qu Yuans vilja att leva. Som en följd, på femte månadens femte månad månad i 278 f.Kr., begick han självmord genom att ta en stor sten och kasta sig in i Miluo floden.

Lokal fiskare raced till sina båtar för att återställa sin kropp, slå trummor och stänka sina paddlar på vattnet för att skrämma bort fisken. Men det var allt till ingen nytta. I en version av legenden började de kasta ris på vattnet som ett offer för sin döda hjälte och att ge näring åt hans ande. En natt såg bilden av Qu Yuan till en av fiskarna i en dröm. I drömmen avslöjade poeten att fisken äter riset. Han bad att riset skulle vikas i silke för att skydda det. Senare ersattes silken med bambublad.

Roll av Zongzi Dumplings i Dragon Festival

I en annan version var rispaketna avsedda för fisken, i ett försök att hålla dem från att sluka Qu Yuan kropp. Men beroende på vilken version du väljer att tro, gav Qu Yuan död upphov till både drakebåtraserna och firar dagen med zongzi - läckra dumplings gjorda med klibbig ris som fylls i bambublad .

Varje region i Kina har sin egen speciella form av zongzi. Till exempel, i södra Kina, hittar du fläsk blöt i sojasås eller bönpasta i mitten av glutinous riset. Under tiden är Peking zongzi ofta gjord med torkade datum . Andra typer av fyllningar inkluderar mosade röda bönor, ägg och fjäderfä. Det finns också vanlig zongzi, gjord endast med klibbigt ris och utformat för att ätas med honung eller socker. Zongzi kan vara många former, men den vanligaste formen är pyramidal eller triangulär.

Att göra zongzi är ett svårt förslag. Även erfarna kinesiska kockar tycker det är en utmaning att manipulera bambubladen i en trattform och placera riset inuti. Men om du vill försöka finns här tre recept för att hjälpa dig att fira den här unika händelsen.

Zongzi Dumpling Recept