Classic Bearnaise sås Recept

Denna klassiska franska sås är gjord av en minskning av ättika och vin blandat med skalot och dragon och förtjockat med äggulor och smör. Den ljusgula, släta och krämiga såsen serveras med kött , fisk, ägg och grönsaker, och är särskilt utsökt med w- grillad smörgås .

Bernaise betraktas som ett "barn" av Hollandaise sås , en av de fem franska "modersåsarna", som har funnits länge. Man tror att det uppfanns av kocken Collinet 1836 vid öppningen av sin restaurang, Le Pavillion Henri IV, nära Paris. Namnet härrör från Bearn, Frankrike, där Henrik IV i Frankrike föddes.

Metoden här är det traditionella sättet att göra Bearnaise, genom att använda en dubbelpanna för att minska vätskan och vispa äggulorna. Du kan komma över recept som kräver en blender , som också fungerar bra. När du väl känner dig bekväm med att göra en Bearnaise, kommer du att kunna prova din hand på många andra franska såser, eftersom teknikerna är mycket lika.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm smöret i en medium kastrull över medelvärme för att smälta.
  2. Koka skalot , dragon och pepparkorn i vinäger och vin i en icke-reaktiv mediumstorlekspanna över medelvärme tills den reduceras till ca 1/4 kopp. Spänn in i toppen av en dubbelpanna. Vispa i äggulorna.
  3. Placera pannan över botten av dubbelkällan innehållande kokande vatten. Se till att det kokande vattnet inte rör på botten av pannan med äggblandningen. Vispa hela tiden. Den andra som blommans blandning börjar tjockna något, ta bort pannan ovanför varmvattnet och fortsätt whisking.
  1. Stäng av värmen och lägg till fyra isbitar i botten av dubbelkällan för att kyla hett vatten lite. Sätt pannan av äggulor tillbaka över hetvattnet. Vispa i smält smör, drizzling det mycket långsamt.
  2. Om sausen när som helst ser ut som om den ska bryta, ta av pannan och fortsätt vispa för att kyla ner den eller vispa i 1 tsk kallt vatten. Med konstant whisking, vispa i saltet och cayenne. När allt smör är införlivat, smaka och tillsätt mer salt eller cayenne efter behov.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 366
Totalt fett 35 g
Mättat fett 20 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 232 mg
Natrium 65 mg
kolhydrater 6 g
Kostfiber 2 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)