Allt om Tarragon

Vad det är, när man ska köpa, hur man använder och hur man lagrar

Tarragon är en lövgrön ört som ofta används i fransk mat. Dess särskiljande men ändå subtila växtbaserade smak är särskilt väl lämpad för användning med fisk och kyckling, och som en del av vinaigrettes och såser. Attraktionen av dragon tenderar att komma från sin underdimensionerade sida, så en mild hand ger mer framgångsrika resultat och hjälper dess unika smak - som har antyder av anis - från överväldigande alla andra smaker i en maträtt.

Människor tenderar att antingen älska det eller hata det, så överväga din publik när de läggs till i disken.

Tarragon är en väsentlig ingrediens i den franska såsen Bearnaise samt vissa kombinationer av örter. Det är också en populär ört som används i smaksatt vinäger.

När och var man kan köpa

Tarragon är en vår och sommar ört. Det kommer att dyka upp på vintern i varmare klimat och i slutet av vintern i tempererade klimat (eller från odlare som använder växthus). Annars är fräsch dragon normalt endast tillgänglig på våren och till sommaren i svalare områden. Liksom många gröna örter, kommer värme att orsaka att björnbulten bultar och blir bitter, så samtidigt som den fortfarande kan fylla örtgården med doften senare på sommaren, smaka den innan den används om väderet är varmt.

Tarragon är inte lika vanlig som persilja eller koriander, så du kan behöva jaga den på specialaffärer eller bönder marknader eller till och med växa själv. Men om din stormarknad har en mängd olika förpackade färska örter i produktionen, är chansen att du hittar den där.

Tarragon säljs också som en torkad ört året runt och kan lätt hittas i kryddgången. Men som med de mest torkade örterna kommer smaken att minska och blir inte så mjuk som smaken av de färska bladen.

Hur man använder Tarragon

Tarragons distinkt smak lämpar sig för en mängd olika matlagningsmetoder och rätter.

Tarragon är en av de örter som används för att göra böter herbes (de andra är persilja, chervil och gräslök), en delikat örtblandning används i stor utsträckning i fransk matlagning. Tarragon är också utsökt allt på egen hand i salladsdressingar (som denna krämiga version ) och i såser, speciellt kräm- eller smörsåser som kan utnyttja sin smak utan att överväldiga den.

Den färska örtan fungerar också bra för att krydda en enkel grillad kyckling eller som smakämne för grillad fisk . Används sparsamt, det kan vara ett bra alternativ till färsk persilja när den snipped och ströts ovanpå pocherade ägg, ångad asparges och rostad potatis.

Hur man lagrar Tarragon

Som med alla färska bladiga örter lagrar inte dragon mycket bra, men du har några alternativ. Om du bara behöver det för att vara en dag eller två, lagra tarragon löst in i en plastpåse i kylskåpet. För längre lagring, lägg stammarna på lager av pappershanddukar, rulla upp dem och förvara löst in i en plastpåse i kylskåpet, som sallad och andra gröna . Denna andra metod håller löven torra och mindre sannolikt att ruttna, men kommer inte att torka ut örten.

Vad att ersätta för Tarragon

Om du vill göra ett recept som kräver tarragon men inte kan hitta något, är du på en knepig plats.

Å ena sidan kommer inget annat att verkligen smaka som dragon; På den andra sidan, persilja eller chervil- eller, ännu bättre, en kombination av de två-kan lägga till den fräsch-gröna ört noten i ett recept när dragon inte finns.