Dominikanska Sofrito - Sazón

I Dominikanska republiken kallas sofrito också sazón. Typiska ingredienser som ingår i en Dominikanska sofrito är paprika, lök, vitlök, annatto (achiote), oregano, vinäger, tomatpasta eller sås och koriander.

Ingredienser varierar och det finns så många versioner av sofrito som det finns kockar. Du kan läsa mer om varför det här är så i min artikel om sofritos ursprung .

Här är mitt recept på Dominikanska Sofrito. Om du inte hittar mark annatto - även kallad achiote eller bijol - kan du lämna den eller ersätta saffran.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Hacka och blanda alla ingredienser i en matprocessor eller mixer.
  2. Placera blandningen i en glasburk med ett tätt lock. Kyl upp till 2 veckor.

Cooks Anteckningar :

Hur man använder det: Sofrito är vanligtvis det första att gå in i potten när man gör soppor, grytor, bönor och risrätter. Du kan använda den direkt eller förvara den i kylskåpet för senare användning.

Hur man förvarar det: Eftersom det används nästan dagligen är det inte ovanligt för hemkockar att förbereda stora partier sofrito och förvara den i kylskåp eller frys för senare användning.

Nybakad sofrito kan förvaras i en glasbehållare i kylskåpet eller frysta i plastpåse i 1/4 till 1/2 kopps portions för användning när som helst.

På öarna är det vanligt att hitta olika recept med samma namn eller olika namn för samma recept. Förvirringen kommer från individualitet av kockar och blandning av kulturer och språk i Karibien. Detta recept är ett perfekt exempel. På spanska språket betyder sazón krydda. Men det dominikanska sazonreceptet är i linje med sofrito-recepten i Puerto Rico och Kuba. Om du ber om sazón på dessa två öar får du något helt annat - en torrgranulär blandning av kryddat salt.

Sofrito uppfanns inte på någon av de spansktalande öarna, det är inte heller unikt för Karibien. Läs min sofritoartikel för att lära dig om sofritos ursprung, historia, hur det kom till öarna och hur det blev en oumbärlig del av köket från Puerto Rico, Kuba och Dominikanska republiken.

Handledningens svar på användarrecensioner
För att lämna en rättvis och korrekt recension, var god och gör receptet innan du skickar in. Det finns många variationer av sofrito över hela världen. Om du vill göra en annan version av sofrito, se listan med sofrito recept . Om du vill veta mer om sofritos historia och hur det kom till Karibien, läs min djupartikel på sofrito . - Hector Rodriguez, Din guide till Latin Karibisk mat