Allt om litchi

Vad gör du med "alligator jordgubbar"?

Lychenfrukten (även kallad "litchi") har sin ursprung i Asien och anses vara prisbelönad inhemsk produkt i Kina. Vid första anblicken ser lök ut som en jordgubbe med alligatorhud - frukten är röd, men utsidan är grov och hård (därav namnet "alligator jordgubbar"). För att komma till den goda godheten i denna tropiska frukt måste du först avlägsna det grova exteriöret. Likaledes ligner löken insidan av en druva, men dess söta, utsökta smak är mer som ett kors mellan en jordgubbe och en vattenmelon .

Skörd och val av lök

Lychee växer på platser med varma klimat, som Florida och Hawaii, och kan skördas i juni eller juli, stateside. Om du har turen att bo där den här tropiska frukten växer, kan du välja att välja rätt tid att skörda, eftersom frukten upphör att mogna en gång plockas. Välj färgglad frukt med en djupröd nyans och inga fläckar. Skinnet av en mogen litchi bör vara smidig, även om det är textur är naturligt tufft och läderigt. Välj en och prova sin smak. Om ljekschen smakar sur är den inte mogen. Och frukt som är knäckt, läcker eller luktar fermenteras kan vara förbi sin främsta.

Du kan också söka upp frisk lök i din lokala specialaffär och använda samma principer för att välja mogen frukt som du skulle för att skörda dem. Köp lychee som är ljus i färg med smidig exteriör, och fri från blåmärken eller sprickor.

Peeling och Prepping Lychee

Peeling lychee är det enda sättet att komma till det ätliga köttet.

På samma sätt som en granatäpple ligger varorna bara under en läderhårig yttre hud och tunn inre membran. När den mogna frukten åldras, förlorar huden och membranet vatten, blir hård och smälter ihop. De flesta lychees som du köper i affären (och granatäpplen för den delen) har redan härdat till fusionspunkten.

När du köper dem, skalla och ät dem genast.

För att skalla fräsch lök, dra bara av den ena änden av den skyddande huden med fingrarna och klistra sedan motsatt sida för att släppa frukten i munnen eller i en skål. Alternativt, använd din fingernagel för att gräva in i stammen och avlägsna huden från lychen. Om du peeling en stor mängd för ett recept, använd en serrated kniv för att göra huden i längdriktningen. Skala sedan bort både huden och det inre membranet för att avslöja den ljuva frukosten som omger ett stort frö. För att lossa fröet, skära längs runt köttet (liknar skärning av en avokado). Om frukten är riktigt mogen, bör köttet lätt dra bort från fröet.

Lychee lagring och användning

Frisk litchi, med huden fortfarande intakt, bör vikas i en pappershandduk, placeras i en perforerad plastpåse och förvaras i kylskåpet tills det används. De jäsar när de åldras, så använd dem snabbt och låt dem inte sitta i kylskåpet i mer än en vecka. Du kan också frysa lychee genom att placera frukten, huden på, i en Ziploc väska. För att gå denna väg, placera litchi i en gallonstor väska, försegla den delvis och suga sedan den återstående luften ur påsen innan du sippar den helt.

Ju mindre luft i påsen, desto fräschare kommer lychen att smaka när de tinas upp. Du kan också köpa konserverad lök och torkad lychee eller "litchi nötter" på specialaffärer.

Frisk lychee gör ett bra tillskott till någon fruktsallad. Du kan också macerera dem och använda dem som en presenterad frukt i en tropisk sylt. Dessutom kan fräsch lök föras in i många enkla och exotiska efterrätter och såser. Den torkade formen av frukten, som ser ut och smakar mycket som ett rosin , kan ätas rakt ur din hand som ett mellanmål eller inkorporeras i hemlagad granola eller havregryn.

Mindre vanliga frukter och grönsaker
Den stora exotiska fruktboken
Fler kakor