Cashews ursprungsberättelse

En utmanande "mutter" med utbredd överklagande

Premiumpriset för cashewnötter gör dem en tillfällig behandling för många människor. Men stamtavlan av detta mutterliknande utsäde kan hjälpa till att rättfärdiga utgiften.

Var har Cashews härstammat?

Cashewen, känd botaniskt som Anacardium occidentale, är fröet av en tropisk vintergröna buske relaterad till mango , pistasch och giftmögel. Ursprungsbrottet i Brasilien gjorde vägen till Indien och Östafrika på 1500-talet via portugisiska seglare.

Kommersiella odlare på 21-talet odlar cashewnötter i varma, fuktiga klimat över hela världen, med Vietnam, Nigeria, Indien, Brasilien och Indonesien bland de bästa tillverkarna av 23 cashewnänder. Cashewnötter skördas för hand.

Vad är en cashew?

Fröen av de flesta frukter växer inom köttet, men cashewnäet hänger från botten av ett cashew "äpple", i huvudsak en svullen stam. Friska cashew äpplen smakar utsökt, men bara odlare och människor som bor nära cashewnötterna får njuta av den mycket fördärvliga frukosten. Cashew-äpplen börjar jäsna omedelbart efter att de blivit plockade och senast knappt 24 timmar, vilket strider mot eventuella försök att föra dem till en global marknad.

Högt värderade i sin växande region, dock kan cashewäpplar ibland hittas konserverade, i sylt eller som basen av en likör. Kommersiella tillverkare i Brasilien och Indien paketerar saften för regional försäljning. Träet av cashewnödet är fräsat i timmer som används för att bygga sjökort och båtar.

Ett hårdskal med två skikt omfattar det njurformade cashewnädet. Ett fenolharts mellan dessa skikt kan blista människans hud vid kontakt. Skalningsprocessen tar bort detta ämne, vilket används vid tillverkning av sådana produkter som lack, insekticid, färg och jämn raket smörjmedel. På grund av den potentiella toxiciteten säljs cashewnor aldrig i skalet.

Hur äter du cashewnötter?

Du kanske ser cashewnycken märkta "rå" i snabbköpet, men alla cashewnötter genomgår lite värme i processen för att ta bort skalet och det kaustiska ämnet. Cashewnor som säljs som "rostade" har tillagats två gånger - en gång under avskalningsprocessen och sedan rostad för att fördjupa färgen och förbättra smaken, ibland med salt. Hög i hjärtatsamma enomättade fettsyror, cashewnötter gör några superfoods listor för deras koncentration av protein, fiber, mineraler och antioxidanter.

Även om det är tekniskt ett frö, får cashewnoten i allmänhet den kulinariska behandlingen av en mutter. Du kan köpa dem hela för att äta som ett mellanmål ur hand eller renad i smör för användning som en spridning eller smoothie-ingrediens. Pressade cashewnötter ger en ljus- till mörkgul olja som bättre används som salladsdressingrediens eller slutolja än en matolja. Det har också kosmetiska applikationer som hudfukta och bärolja för aromaterapi behandlingar. Asiatiska och indiska kök innehåller ofta hela eller hackade cashewnötter som en friterande ingrediens och i karry. Veganskockar gör cashewnötter till produktfri mjölk, grädde, majonnäs, smör och ost.

Mer om Cashews

Inspirerad att göra cashewnötter en daglig mat? Kolla in dessa andra cashewresurser för att lära dig mer:


Cashewnycke och lagring