Soy-Super Bean eller Super Threat?

Hälsofördelar och möjliga risker för att konsumera för mycket soja

Soy-det verkar verkligen vara en underbar mat. Soja är en utmärkt källa till kostfiber och protein. Det är rikt på vitamin B6-viktigt för att bygga aminosyror och bilda neurotransmittorer. Dessutom rekommenderas soja ofta som ett alternativ för kött i fettfattig diet .

Men sojans största fördel kan ligga i att den är en rik källa till isoflavoner-växthormoner som har kopplats till flera hälsofördelar.

Till exempel tror forskare att en sojabaserad diet kan ta hänsyn till Asiens låga frekvens av hjärtsjukdom. Den främsta dödsorsaken i USA, en av riskfaktorerna för kranskärlssjukdom är höga nivåer av LDL eller "dåligt" kolesterol. I de senaste kliniska prövningarna kunde män och kvinnor med höga LDL-nivåer minska dem genom att konsumera soja under en längre tid. I oktober meddelade FDA (Food and Drug Administration) att vissa livsmedel som innehåller soja kommer att kunna hävda att de kan bidra till att minska risken för kranskärlssjukdom (för att kvalificera måste maten innehålla minst 6,25 gram soja per portion, en fjärdedel av den dagliga rekommenderade serveringen av 25 gram).

Och det är inte allt. Det är möjligt att isoflavoner kan bidra till att förhindra benförlust, vilket sänker risken för osteoporos. En sojadiet kan också spela en roll i den minskade incidensen av menopausala symtom bland asiatiska kvinnor.

Faktum är att planthormoner i slutändan kommer att ersättas med konventionell östrogenutbytesbehandling. Slutligen har isoflavoner blivit krediterad med att minska satsen för vissa typer av cancer. Till exempel finns det några bevis på att äta soja kan minska risken för att utveckla bröstcancer.

Och isoflavoner var de främsta ingredienserna i en "smart bomb" - ett läkemedel som University of Minnesota-forskare tror har potential att bota barnsleukemi. Slutligen visar en studie från Cancer Research Center of Hawaii att konsumtion av sojaprodukter kan bidra till att minska risken för livmodercancer.

Ett annat perspektiv

Så varför är inte västerlänningar häller sojamjölk i sina cornflakes och chowing ner på sojburgers på den lokala snabbmatsrestaurangen? Soja lider fortfarande av lite av ett bildproblem i väst. Ett vanligt klagomål från första gången är att det bara smakar för "beany". Fortfarande tror tillverkarna att en sojevolution kommer. Sojabaserad yoghurt, pudding och korv kan snart tävla med sojburgare för utrymme på livsmedelsbutiker.

Men medan mattillverkare vill göra oss till soja, känner andra att pro-soyrörelsen ignorerar en mängd hälsoproblem. Allergier, till exempel. Soja är en av åtta livsmedel som ansvarar för majoriteten av matallergier och en av fem livsmedel som oftast är förknippade med matallergier hos barn. Personer med sojallergi kan drabbas av allt från nässelfeber och diarré till andningssvårigheter när de äter denna mat. Dessutom. Precis som vissa människor har laktosintolerans finns det andra som har sojaintolerans. (Även om livsmedelsallergier involverar immunsystemet, är matintolerans orsakad av ett enzymbrist).

Under de senaste åren har sojans motståndare gjort andra påståenden som är både mer allvarliga och svårare att bevisa. Till exempel, en banbrytande studie av Stilla havet Health Research Institute länkar höga nivåer av tofu konsumtion med kognitiv försämring och utvecklingen av Alzheimers sjukdom i senare liv.

Det finns ökande oro att äta stora mängder soja kan påverka sköldkörtelfunktionen. Särskilt oroande är närvaron av fytoöstrogener i sojabaserade spädbarnsformler (isoflavoner är en kategori av fytoöstrogen). Kritiker påpekar att nivån av fytoöstrogener i sojabaserad formel är över 20 000 gånger som finns i bröstmjölk. I ett pressmeddelande från 1999 angav den kanadensiska hälsokolitionen att konsumtion av sojablandningar skulle kunna leda till en mängd hälsoproblem, inklusive sköldkörtelfunktion.

De uppmanade den federala hälsovårdsministern Allan Rock att införa restriktioner för användningen av sojabaserade spädbarnsformuleringar. Det har också varit oro över huruvida sojakonsumtion kan få inverkan på sköldkörtelfunktionen hos vuxna.

Vad ska du göra?

Super böna eller super hot? Ska du svär av tofu och kasta ut sojasås ? Nej, för en sak är mängden soja i sojasås relativt låg, eftersom den huvudsakligen består av vatten. Mer konkret är det verkliga problemet inte om soja är inneboende dåligt (trots allt har människor konsumerat växter med hormoner i århundraden) men ingen vet hur mycket soja det är säkert att konsumera. Medan asiater har konsumerat soja i århundraden har det varit motstridiga påståenden om hur mycket soja de konsumerar. Men om såja börjar dyka upp i allt från flingor till glass, kan vi börja konsumera mycket högre mängder än vad som normalt finns i den asiatiska kosten, utan någon verklig uppfattning om konsekvenserna. En relaterad fråga är att moderna preparatmetoder för sojaprodukter kan öka hälsoriskerna. Exempelvis använder vissa företag kemisk hydrolysering i stället för traditionella jäsningsmetoder för att göra sojasås. Det är något att tänka på.