Allt om Chard: Rainbow, Red och Swiss

Chard (uttalad "SHARD") är en grönskande grönsakssamling som är vanlig i medelhavsköket, särskilt italiensk, där den finns i pastarätter, risotto och även på pizza .

Kanske mest benämnd schweizisk chard , det är relaterat till betor, och chard greens liknar betor gröna . Men i motsats till betor är roden på chard oätlig.

Chard finns i många olika sorter, av vilka några kan särskiljas av färgen på chardens stammar.

Stammarna varierar i färg från rött till gult till vitt. Du kommer vanligtvis att se något som kallas "rainbow chard" på mataffären eller bondens marknad, som i grunden är en bunt av röd, gul och schweizisk chard (som har vita stammar), snarare än en specifik mångfärgad sort.

Chards smak är jämförbar med spenat, även om det beror på vilken matlagningsteknik som används. Det kan vara bittert, särskilt schweizisk chard, men matlagning tenderar att minska bitterheten så att dess jordiska, söta, nästan beety smak är mest uttalad.

Ett av de bästa sätten att förbereda chard är att sauté det, även om det också kan kokas med fuktiga matlagningsmetoder , såsom ångkokning eller torrkokning , såsom grillning eller rostning.

Chard råkar också vara en enkel grönsak att växa i din trädgård. Du kan plantera den två gånger om året, på våren och igen på hösten, och i vissa klimat, som här i Stillahavsområdet, kommer det att leva hela året.

Du kan äta de yngre bladen råa, som i sallader, och de mer mogna löv, som är hårdare, serveras bäst. Liksom med collard greener, är det bäst att ta bort stjälkarna och revbenen från bladets centrum, eftersom de kan vara tuffa och fibrösa. Vissa människor gillar att laga stammarna separat.