Elizabeth Davids recept på Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois är inte en traditionell brittisk mat, det är faktiskt en klassisk fransk maträtt, men är en älskad genom dessa stränder. Detta Gratin Dauphinois receptet är baserat på en av Elizabeth David. Elizabeth David var en av Storbritanniens mest kända matförfattare, så jag känner mig mindre skyldig, inklusive ett franskt recept här.

Elizabeth David skrev inte recept i systemet vi är mer bekant med idag, en ingredienslista följt av en metod, i stället kombineras de två. När detta recept utvinns från boken, skrivs det på Elizabeth Davids bord (med utgivarnas vänliga tillstånd) nästan som det framgår av boken. Jag har tagit med en ingredienslista bara för enkelhets skyld.

Vad du behöver

Hur man gör det

Skala 500g potatis och skiv dem i jämn rundor, inte tjockare än ett öre; denna operation är väldigt lätt med hjälp av en mandolin. Skölj dem i kallt vatten - detta är väldigt viktigt - skaka dem sedan torra i en trasa.

Lägg dem i lager i en grundig keramikmaträtt som har gnuggats med vitlök och välsmörkt. Smaka med peppar och salt. Häll 300 ml / ½ pint tjock grädde över dem; strö med lite bitar av smör laga dem i 1 ½ timme i en låg ugn, 150 ° C / gas 2. Stäng ugnen upp ganska högt under de senaste 10 minuterna för att få en fin gyllene skorpe på potatisarna.

Servera i disken där de har lagts till.

Det bästa sättet, enligt min uppfattning, att uppskatta charmen hos en gratin dauphinois är att presentera skålen helt ensam, som en första kurs för att föregås grillat eller vanligt grillat kött och fjäderfä eller en kall fog som ska ätas med en enkel grönsallad.

Anteckningar om att göra en Gratin Dauphinois

Potatiserna : Använd en mjölkpotatis för att göra gratin, mjukheten hos dessa potatis innebär att de kommer att suga upp alla de härliga, krämiga, garlicky potatisen. Goda mjölkpotatisar inkluderar Desiree, Russet, Maris Piper och King Edwards.

Kryddor: Elizabeth David har lite att säga i receptet om att krydda gratinen, så jag lägger till mina anteckningar till receptet (lite lustig jag vet). Potatis när den kokas i en gratin suger upp salt, du kanske känner att du är över-saltande men det är svårt att göra med denna maträtt, lägg till vad du tycker är normalt för dig och då lite extra.

Cream or Milk: Frankly, jag skulle alltid göra som Elizabeth David säger, använd grädde. Men om du av någon anledning behöver skära lite och sedan byta till hälften med mjölk, men aldrig under det eller i skålen kommer du att förlora sin krämhet.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 313
Totalt fett 24 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 72 mg
Natrium 51 mg
kolhydrater 22 g
Kostfiber 2 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)