Risotto Recept för nybörjare

Risotto tar ett tag att laga mat korrekt, och det kräver din uppmärksamhet såväl som din tid. I upp till 20 minuter har du bara ett jobb och ett jobb, och det är att röra om riset medan du lägger varmt lager - en skingrande åt gången - och koka riset långsamt så att beståndet absorberas.

Denna teknik kallas risotto-metoden, släpper ut risets stärkelse, producerar en krämig, flätig maträtt, och det tar två händer. En för omrörning och en för laddning. Så det är bäst att inte försöka multitask när du gör det. Du kan noga fortsätta med en konversation, men försök inte göra något annat kök eller prep-arbete - speciellt om du är ny för att göra risotto.

Vad som är intressant om risotto-metoden är att det är så dags och arbetskrävande att restaurangerna inte kan använda det. Det skulle ta för lång tid att göra, och mecenater gillar inte att vänta en halvtimme för maten. Vad det innebär är att om du bara har haft risotto på en restaurang, har du aldrig haft en sann risotto.

Vilka restauranger som används istället är en alternativ metod som innebär att man lagar riset och sedan avslutar det i sista minuten. Det blir komplicerat eftersom arborio ris-det kortkorniga högstärkelsriset som används för att göra risotto- blir glutinöst (dvs klibbigt) om det hålls för länge. Det betyder inte bara att restauranger inte gör en sann risotto, den version de gör kan vara markant underlägsen.

Så le! Eftersom du gör det hemma kan du njuta av risotto på rätt sätt. En välkokt risotto ska bilda en mjuk, krämig höjd på en matplatta. Det ska inte springa över plattan, det ska inte vara styvt eller limigt.

Detta grundläggande risotto recept är gjord med smör, parmesanost och persilja, och det är en heltid italiensk klassiker. Det är ett perfekt recept att börja med om du aldrig har gjort risotto tidigare.

För en illustrerad demo av risotto-metoden är här en steg-för-steg-handledning om hur man gör risotto .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm lagret till en simmer i en medelstora kastrull, sänk sedan värmen så att beståndet bara blir varmt.
  2. Värm oljan och 1 msk smöret över medelvärme i en stor, tungbottenpanna. När smöret har smält, lägg till den hackade sjalotten eller löken. Sauté i 2 till 3 minuter eller tills något genomskinligt.
  3. Tillsätt riset i potten och rör det snabbt med en träsked så att kornen är belagda med oljan och smält smöret. Sauté i ytterligare en minut eller så tills det är en lite nutty arom. Men låt inte riset bli brun. Tillsätt vinet och koka under omrörning tills vätskan absorberas fullständigt.
  1. Tillsätt en skål med varmt kycklingslager till riset och rör om tills vätskan är helt absorberad. När riset blir nästan torrt, lägg till en annan lager av lager och upprepa processen. Det är viktigt att röra hela tiden, särskilt när det varma lagret blir absorberat, för att förhindra att det bränns, och tillsätt nästa skål så snart riset är nästan torrt.
  2. Fortsätt att lägga till lager, en skål åt gången, i 20 till 30 minuter eller tills kornen är ömma men fortfarande fasta på biten, utan att vara krispig.
  3. Om du är slut i lager och risotto fortfarande inte är klar, kan du avsluta matlagningen med varmt vatten. Lägg bara till vattnet som du gjorde med beståndet, en skänk åt gången, rör om den absorberas.
  4. Rör om resterande 2 msk smör, parmesanost och persilja och krydda med Kosher-salt .
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 231
Totalt fett 7 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 14 mg
Natrium 328 mg
kolhydrater 33 g
Kostfiber 1 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)