Hur skiljer marmelad från gelé?

Fråga: Vad är marmelad?

Hur skiljer sig marmelad från gelé eller sylt?

Svar: Orange marmelad har länge varit en favorit spridning för bröd och rostat bröd. Du kan bli förvånad att lära dig att marmelad ursprungligen gjordes av en helt annan frukt, inte ens i citrusfamiljen. Marmalader används inte bara som en söt spridning, men också som huvudingrediens i en mängd olika bröd och desserter samt i söt och salig för kött, fjäderfä och grönsaker.Definitionen av marmelad har utvecklats under århundradena. Ursprungligen var det en söt spridning gjord av kvitten frukt . Termen marmelad har motstridigt ursprung. Ett konto hävdar att marmelad skapades av en läkare som behandlade Mary, Queen of Scots, för sjösjukhet genom att blanda krossat socker med apelsiner. Historien introducerar termen marmelad är en avledning av " Marie est malade ", en fransk fras som betydligt betyder "Marias sjukdom".

Men de flesta historiker scoff vid denna förklaring och tror att termen kom från den portugisiska marmelo för kvitten, varifrån ursprunglig marmelada gjordes. Marmalad först visas på engelska utskrift år 1524. Vid 18th century hade Sevilla orange (en bitter sort) ersatt kvitten i marmelad popularitet.

Idag är den allmänna definitionen för marmelad en söt, i vilken bitar av frukt och skall är upphängda. Nyckeln är skalen, som ger en bitterhet för att härligt balansera sötningen i gelén.De flesta marmelader har en citrusbas, antingen apelsin (helst Sevilla orange), citron, grapefrukt eller kumquat. Till denna allmänna bas kan många andra frukter läggas till pique gommen.

Vissa kockar använder villkoren marmelad och frukt konserveras utbytbart. För att konfrontera problemet, skapar många kockar nya gourmetrecept med smakfulla grönsaker reducerade till en spridning som de betecknar en marmelad, såsom rostad auberginemarmelad .

Mer om Marmalade och Marmalade Recept:

Matlagningstips för marmelad

Marmaladrecept