Vad är skillnaden mellan Jam, Jelly och Marmalade?

Känner du dina olika slags konserver?

Sylt, geléer, marmelader, bevarar ... dessa ord kastas runt mycket, och ibland verkar det vara nästan synonymt. Men var och en av dem är en diskret och annorlunda sak. Så här berättar du skillnaden.

Sylt

Detta är paraplytermen som omfattar alla andra kategorier. I stort sett betyder det frukt som har bearbetats med socker för att förlänga dess livslängd. Hela eller bitar av frukt i sirap är ett exempel på en konserver, liksom sylt, gelé, marmelader och liknande.

När det gäller sura frukter kan konserverna bearbetas med vattenbadburk för att göra dem stabila för långtidsförvaring, eller de kan frysas.

Lågsocker konserver anses allmänt att bevaras med mindre än 55% sockerhalt. Eftersom socker krävs för att tillåta regelbundet pektin att sätta, kan alternativa pektiner, som Pomona's Universal Pectin , vara nödvändiga.

Sylt

Ordet "sylt" används ofta för att beskriva nästan alla frukter som går in i en burk, men om du vill bli teknisk om det är sylt frukt som har kokats med socker, och puréed eller mashed till en spridbar konsistens. Den kokas också tills den når en uppsättning, antingen med pektin eller socker. Sann sylt bör vara spridbar, inte tjock och bör inte vara rinnande. Bortsett från att spridas på toast används jam vanligtvis som fyllning av bakverk, som kakor och tårtor.

Frysstopp

Frysersylt är annorlunda genom att frukten inte kokas, men renas fräsch och kombineras med ett speciellt pektin som skapar en uppsättning.

Den lagras sedan i frysen tills den är önskad för användning. På grund av att frukten inte är kokad, behåller frysta sylt en fräschare fruktsmak.

Fruktsmör

Fruktsmör är frukt som har puréerats och kokats ner till en tjock spridbar konsistens. Det tenderar att ha mindre socker än sylt, och på grund av lång tillagningstid, mindre av en färsk fruktsmak.

Äpplesmör är det vanligaste, men fruktsmör kan framställas av nästan vilken frukt som helst.

Kompott

Komposit är hela eller bitar av frukt, antingen kokta i sirap eller kokta i socker tills frukten släpper ut sina egna juicer. Kryddor kan tillsättas för smak. Det kan avnjutas som en efterrätt på egen hand, eller användas som en sås.

Gelé

Liksom sylt beror gelé på pektin att bilda en uppsättning, men gelé börjar sitt liv som bara fruktsaft, inte massan. Fruktjuice kokas med socker; pektin eller syra kan behöva tillsättas för att få en uppsättning. När det gäller högpektin, högsyra frukter , som citrus och äpplen, kan inga tillsatser krävas. Frukt som har lite pektin, som jordgubbar, kommer att kräva tillsats av pektin. Jellies bör vara klara och ljusa. Beroende på vilken typ av pektin som används kan uppsättningen variera. Citron eller äppeljelly, till exempel, med bara fruktens naturliga pektin, kan ha en mjuk, nästan lös uppsättning. Den populära Thanksgiving krydda tranbärsås är i själva verket en gelé. Tillagda pektiner kan göra uppsättningen alltmer fast. Med tillsatsen av pektin och syra kan geléer framställas av icke-fruktbaserade baser, som paprika , te och till och med Guinness-öl .

Marmelad

Mestadels gjord av citrus, är marmelad en gelé med bitar av skal eller frukt suspenderad i den.

Orange marmelad av bittera Sevilla apelsiner är den mest kända, men marmelad kan också tillverkas av citroner , limes , kumquats och annan citrus. Faktum är att ursprunget av marmelad inte kommer från citrus alls, men från en annan pectinfrukt, kvitten; Ordet marmelad härstammar från det portugisiska ordet för kvitten, marmelo . För att göra citrusmarmelad, är frukten skuren på ett visst sätt för att exponera så mycket av skalen som möjligt , vilket frigör maximal mängd pektin och skapar en uppsättning.

Pâte de Fruit

Fruktpasta, ibland kallad fruktost, är sylt eller gelé som har kokats ner till en mycket tät struktur. Den kan skivas och serveras vanligtvis tillsammans med ost, eller åtnjutas som godis. Den spanska membrillo , gjord av kvitten, är en av de mest kända typerna, även om andra varianter är gjorda av fikon, äpplen, plommon och annan frukt.

Frukt läder är en fruktpasta som har spridits i ett tunt lager före avslutning, vilket skapar ett ark.

Bevara

En konservering är ett bevarat av bitar av frukt och nötter; ibland används både färska och torkade frukter. Konserver är populära i Frankrike, liksom i Italien. Till exempel, i provinsen Emilia-Romagna, de gör en konservering med kvitten, äpplen, päron, nötter och saba eller minskad vindruvsaft. De serveras vanligen som ett kryddor med ostar.

Chutney

På det indiska subkontinenten täcker chutney ett brett utbud av kryddor och dips, men speciellt inom rätters konserver är chutneys bitar av frukt tillagad med socker, ättika och kryddor. De serveras vanligen tillsammans med kryddig mat som balanseringselement. Chutneys har också blivit en stor del av det brittiska köket. Mango chutney är den mest populära, men chutneys är gjorda av många olika frukter, inklusive äpple , ananas och persimmon .

Mostarda

På samma sätt som chutney är mostarda en nordlig italiensk krydda som tillverkas av bitar av frukt tillagad i socker tills den är kandad. senapsolja sätts till sirap för att lägga till en kryddig smak. Det serveras ofta vid sidan av den kokta kötträtten som kallas bollito misto , men är också utmärkt med ost.

Ostmassa

Fruktkvarnar är krämiga spriddar gjorda av fruktjuice, smör och ägg tillagade över en dubbelpanna tills det blir en vanilj. Lemon ostmassa är den vanligaste, men ostron kan göras från en annan citrus, som grapefrukt , liksom nästan alla andra frukter. Om gelatin läggs till citronfärg kan den användas som ett lager i en citronmingue paj.