Vad är Miso och hur använder jag det?

Definition: Miso är gjord av fermenterade sojabönor, vilket inte låter särskilt gott, men fortsätt läsa! Miso är en tjock pastaformig substans med en brunaktig och ibland rödaktig färg och smakar extremt salt och smidig på egen hand. Ta en liten bit om du är nyfiken, men miso är inte tänkt att bli ätit slätt ut ur behållaren som hummus!

Medan den vanligaste användningen av miso är i japansk stil miso sopp recept och andra japanska maträtter , tillägger miso också en unik smakbit till såser och marinader, bakade tofu eller vegetariska rätter.

Jag gillar att använda miso för att göra asiatisk salladsdressing, som det här gingery-miso salladsdressingreceptet . Jag har också känt några personer som gillar att sprida miso på morgonen toast tillsammans med en liten vegan margarin.

Se även: Vegetarisk japanska livsmedel

Förutom soja kan miso också göras av korn , ris eller andra korn. Dessa typer av miso varierar något i färg och smak, men kan användas utbytbart i recept. I allmänhet, desto mörkare färgen på miso desto starkare är smaken, så om du hittar smaken obehaglig, leta efter vit eller gul miso snarare än brun eller korn miso. Traditionell japansk miso gjord av soja är glutenfri, men miso gjord av dessa andra korn kan inte vara.

Leta efter miso i plastkar i asiatiska livsmedelsbutiker eller kylskåpssektionen i din lokala hälsokostaffär. De flesta livsmedelsbutikerna har ett varumärke av miso som kommer i vita plastkarkar nära den veganska margarinen, kylt tofu, mejeriprodukter och vegetariska köttförskott , och hos asiatiska livsmedelsbutiker kan du hitta en större mängd olika typer av miso, några av som kan komma i en förseglad plastpåse, eller ett tydligt plaströr, snarare än det vita plaströret ser du vanligtvis och större mataffärer.

När du handlar efter miso bör du veta att det ibland kallas "miso pasta" eller "sojabönor pasta".

Matlagning med Miso

Undrar vad du ska göra med miso, annat än miso soppa? Jag har några vänner som gillar att sprida miso på sin toast på morgonen. Personligen tycker jag att det är lite salt för det och jag föredrar mycket lite vegansk margarin och en skaka näringsjäst på min skål, men försök att se om du gillar det.

Här är några recept som använder miso som en viktig ingrediens: